Чудно ли је?! Студија ЦДЦ-а открила да ефикасност бустер вакцина опада након само 4 месеца

0

Најновија студија од стране Америчког ЦДЦ-а уопште не може да остане без коментара, и није чудно да су баш они урадили прву студију на свету која се односи на ефикасност допунских вакцина против Ковид-а. У којем они закључују да имунитет значајно опада само четири месеца након примљене треће допунске дозе мРНА вакцине произвођача Фајзер и Модерне.

Опадајући имунитет примећен је и током таласа Делта и Омицрон варијанте на сличан начин као што ефикасност мРНА вакцине опада након друге дозе. И да нам није Америчког ЦДЦ-а, не би знали колико траје после треће допунске дозе..

„Вакцине мРНА, укључујући и допунску ињекцију, врло су ефикасне, али ефикасност опада с временом. Наши налази сугеришу да би додатне дозе могле бити потребне за одржавање заштите од КОВИД-19, посебно за високоризичне“, рекао је коаутор студије Бриан Диџон, Пх.Д., МПА, Регенстриеф Институте и Индиана Университy Рицхард М. Фаирбанкс Сцхоол оф Публиц Хеалтх, директор информатике јавног здравља.

Ефикасност трећих доза вакцина Пфизер и Модерна мРНА КОВИД-19 значајно опада до четвртог месеца након вакцинације, објавио је у петак ЦДЦ.

Нова студија заснована је на више од 241.204 посете хитној помоћи и 93.408 хоспитализација, које су озбиљније, међу одраслим особама с болешћу сличним КОВИД-у између 26. августа 2021. и 22. јануара ове године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ефикасност вакцине процењена је поређењем изгледа позитивног теста на КОВИД-19 између вакцинисаних и невакцинисаних пацијената и коришћењем статистичких метода за контролу календарскенедеље, географског подручја, уз прилагођавање старости, нивоа локалног преноса и карактеристика пацијената попут коморбидитета.

Током периода у којем је доминирао Омикрон, ефикасност вакцине против цовид-а и јављањима у хитну помоћ или посету болницама повезаних са КОВИД-ом била је 87% током два месеца након треће дозе, али је пала на 66% до четвртог месеца.

Прочитајте још:  Распад прстена: Снег у Сахари, врућина на Гренланду – шта се то дешава са климом у свету

Ефикасност вакцине против хоспитализације била је 91% у прва два месеца, али је пала на 78% до четвртог месеца након треће дозе.

“Налаз да је заштита коју пружају мРНА вакцине ослабила у месецима након примљене треће дозе вакцине појачава важност даљег разматрања додатних доза за одржавање или побољшање заштите”, закључили су аутори.

Говорећи на брифингу у Белој кући о КОВИД-у у среду, главни медицински саветник председника Бајдена, Ентони Фаучи, рекао је да је вероватно да ће четврта доза бити највероватније потребна за подгрупе људи који имају слабији имунолошки одговор, као што су старије особе и имунокомпромитовани.

У одвојеном разговору у петак, Америчка Управа за храну и лекове (ФДА) одобрила је нови лабораторијски узгојен третман антителима фармацеутске компаније Лиллy под називом бебтеловимаб.

Лек се примењује као интравенска ињекција у трајању од најмање 30 секунди и одобрен је за лечење благе до умерене болести КОВИД-а код особа старијих од 12 година с високим ризиком од тешке болести.

Подаци који подржавају одобрење дошли су из клиничког испитивања које је показало да овај лек има снажно деловање против Омикрона. ФДА је деауторизирала Лиллy-јин претходи лек антителима након што је утврђено да није делотворно против ове варијанте.

Нулта тачка/Јапан Тајмс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *