Да ли ће бити проширена листа уређаја за универзални пуњач

0

(фото:Пиксабеј)

Прописи који решавају проблем јединственог пуњача чекају се десет година и не би требало дозволити да буду половични, изјавила је Биљана Борзан.

Одбор за унутрашње тржиште и заштиту потрошача Европског парламента тражиће проширивање листе производа који би требало да имају јединствени пуњач. Идеја је да осим за мобилне телефоне, таблете, лап-топове, слушалице, камере и конзоле за игрице, заједнички пуњач може да се користи и за паметне сатове, спортске уређаје, уређаје за личну негу, навигације, електронске читаче и играчке. Како је изјавила Биљана Борзан у име овог одбора, нови прописи о заједничком пуњачу чекају се десет година и не би требало да се дозволи да ово решење буде половично.

– Сваке године у Европској унији готово 13 тона пуњача заврши на отпаду, што је забрињавајући податак. Процењује се да потрошачи на куповину додатних пуњача потроше око 250 милиона евра годишње, a купци се врло често жале на цене уређаја који се продају без пуњача – изјавила је Борзанова. Како је објаснила, нови прописи представљају велику предност за све грађане који су до сада морали да купују различите пуњаче за уређаје и већина има пуне фиоке старих модела. Из Одбора за заштиту потрошача наводе како је врло важ- но да потрошачи у будућности приликом куповине нових уређаја буду јасно и недвосмислено информисани о томе да ли купују производ са или без пуњача. Такође, не би требало да се догађа да цена тог уређаја буде иста и када се продаје с пуњачем или када је без њега. Борзанова је објаснила да је просечна цена пуњача око 35 евра, те да би купци требало да остваре толи- ку уштеду приликом куповине ових уређаја.

Прочитајте још:  Ово је списак људи који су подржали листу „Александар Вучић – Србија не сме да стане“

Извршно тело Европске уније је закључило да произвођачи којима је било препуштено да сами смисле заједничко решење нису испунили очекивања, због чега ће бити донети нови прописи.

Иначе, како је саопштено прошле недеље, Европска унија ради на нацрту закона за заједнички стандардни прикључак за пуњење паметних телефона, таблета, камера, слушалица, преносних звучника и конзола за видео-игре. Веће ЕУ је одлучило да покрене преговоре са Европским парламентом како би УСБ-Ц постао универзални пуњач, чиме би се знатно смањила количина електронског отпада. О овоме се преговара годинама и сама иницијатива је довела до тога да се на тржишту у овом тренутку налазе три доминантна стандарда за пуњаче уместо 30, колико их је било раније. Још нису познати сви детаљи, али зна се да је предлог да пуњачи у будућности неће бити обавезан додатак приликом куповине уређаја, а то ће бити и назначено на паковањима. Модел пуњача УСБ-Ц се углавном користи за „андроид” уређаје, док се остали модели већ сада полако повлаче. Извршно тело ЕУ је закључило да произвођачи којима је било остављено да сами смисле заједничко решење нису испунили очекивања, због чега ће бити донети нови прописи. Да подсетимо, Европска комисија је 2009. године омогућила главним произвођачима на тржишту да донесу заједничко решење, што је довело до смањења врста пуњача, али не и до јединственог пуњача. Јединствени пуњач ће сигурно довести до смањења електронског отпада, а када је реч о потрошачкој електроници, предвиђа се да ће глобална продаја обновљених мобилних телефона и рачунара до 2024. године достићи 65 милијарди долара. Будућност је, дакле, и у поправци постојећих уређаја, како би се још смањиле количине отпада.

Прочитајте још:  Листа закупаца социјалних станова у Нишу, зет градоначелнице остао на листи

Како је „Политика” већ писала, у ЕУ се годишње прода чак 210 милиоа паметних телефона. Око 77 одсто грађана више воли поправку него куповину новог производа, а у случају квара тек 11 одсто уређаја се поправи, а остали се баце. То ствара велику штету за животну средину, али и удар на буџет грађана.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Постоји много примедби потрошача који тврде да им се чак и скупо плаћени уређаји кваре и да су поправке скупље од новог производа. Идеја је да се омогуће лакше, јефтиније и доступне поправке. Потрошачи се жале да су некада сами могли да замене батерије на мобилном телефону, док данас купац не може ни да је извади из телефона а да не оштети уређај.

Ивана Албуновић/Јелица Антељ/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *