„У Србији све више сиромашних, а издвајања за социјалну помоћ све мања“

0

Prosjak u Knez Mihailovoj ulici Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Србија је земља са изразитим економским и социјалним неједнакостима, сиромашних је све више, издвајања за социјалну помоћ из године у годину су све мања, а наше становништво је међу најсиромашнијим у Европи, упозорила је данас Фондација Центар за демократију (ФЦД) поводом Светског дана социјалне правде.

ФЦД је упутио поруку солидарности угроженим појединцима и групама и позвао државне институције да омогуће достојанствен живот свим грађанима Србије, на шта се наша држава и обавезала низом међународних докумената у области социјалних права.

„Према расположивим подацима, око 450.000 људи, односно 6,9 одсто становника живи у апсолутном сиромаштву, а у ризику од сиромаштва и социјалне искључености налази се око два милиона или 29,8 одсто грађана Србије“, наводи се у саопштењу.

Упозоравају да су посебно забрињавајући подаци о сиромаштву најугроженијих друштвених група, становништва у руралним подручјима, незапослених и припадника ромске популације.

„Србији је преко потребан законски и стратешки оквир који ће адекватно одговорити на претеће сиромаштво и растуће друштвене неједнакости, пре свега измене Закона о социјалној заштити и доношење Стратегије за искорењивање сиромаштва и Стратегије социјалне заштите“, истиче ФЦД.

Нова.рс

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *