владимир путин

Владимир Путин (Фото: РИА Новости / Алексей Никольский)

Руски председник Владимир Путин потписао је указ о признању самопроглашених Луганске и Доњецке Народне Републике и наложио извршним властима да што пре ратификују тај документ.

Истовремено, Путин је са лидерима ЛНР и ДНР потписао и споразуме о сарадњи.

Он је са лидерима ЛНР и ДНР потписао одговарајуће документе.

„Молим Федералну скупштину Руске Федерације да подржи ову одлуку и да ратификује указ о признању као и споразуме са ДНР и ЛНР“, казао је руски председник.

Путин је изразио уверење да ће народ Руске Федерације подржати одлуку о признању ЛНР и ДНР.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Образлажући одлуку о признању ЛНР и ДНР Путин је рекао да је ситуација на југоистоку Украјине постала веома критична у последње време.

„Ситуација у Донбасу је поново постала критична и обраћам вам се директно, не само како бих оценио ситуацију, већ како бих информисао јавност о одлукама које смо донели и о могућим даљим корацима“, истакао је.

Корупција у Украјини је уништила украјинску државност, што су и искористили националисти 2014. године уз помоћ подршке Запада, рекао је Путин. Додао је и да је Украјина растурена и да је због тога погођена веома опасном економском кризом.

“Украјина никада није имала своју истиниту државност, она је само копирала модел”, навео је.

„Украјинске власти, хоћу ово да нагласим, од првих корака кренули су са негирањем свега, што је постало основ њене државности. Негирањем свега што нас је спајало. Покушавали су да мењају свест грађана, историјско сећање милиона људи, целих генерација које живе у Украјини“, казао је.

Прочитајте још:  Бахмут:нова фаза битке за Донбас

Приступање Украјине НАТО – директна претња за Русију

Приступање Украјине НАТО-у је директна претња безбедности Русије, рекао је Путин. Он је додао да улазак Украјине у НАТО не одмах, већ нешто касније, не мења ништа за Русију.

„Знамо став Сједињених Америчких Држава – да борбе на истоку Украјине не искључују улазак у НАТО. Изнова покушавају да нас убеде да је НАТО чисто одбрамбени савез.

Поново нам предлажу да им верујемо на реч, али ми добро знамо колика је права цена таквих речи“, рекао је Путин.

Контролни системи украјинских Оружаних снага већ су директно интегрисани у НАТО, Алијанса је почела да осваја територију Украјине, додао је Путин.

„То значи да се командовање украјинским Оружаним снагама, чак и појединачним одредима и јединицама, може директно вршити из седишта НАТО-а. САД и НАТО почели су бесрамно да развијају територију Украјине као потенцијално ратиште“, истакао је он.

Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Путин потписао указ о признању ЛНР и ДНР

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *