ЦИНС и БИРН: Србија извезла ракете вредне 4,7 милиона евра Мјанмару након пуча

0

Foto: EPA-EFE/STRINGER

Србија је извезла ракете вредне 4,7 милиона евра Мјанмару 2021. пар дана након пуча који је довео до грађанског рата у тој земљи, а у месецима крвавих обрачуна који су уследили Србија је издала још четири дозволе за извоз оружја, објавили су ЦИНС и БИРН.

Игноришући извештаје о насиљу, убиствима и кршењу људских права, Србија је дозволила да се трговина оружјем спроведе и поред обавезе да власт повуче издате дозволе за извоз оружја које може бити коришћено за кршење људских права, наводи се у истраживању ЦИНС и БИРН.

Документација српског Министарства трговине и туризма показује да је укупно 2.524 ненавођених ракета калибра 80мм извезено из Србије у Мјанмар у две пошиљке, у јануару и фебруару 2021. године.

Оружје вредности 4,7 милиона евра је извезла Југоимпорт СДПР, српска државна компанија која се бави трговином наоружања, војне опреме и трансфера технологије.

Прва пошиљка од 880 ракета била је 23. јануара, недељу дана пре него што је мјанмарска војска преузела контролу над државом, након изборне победе Националне лиге за демократију (НЛД) коју предводи Аунг Сан Су Ћи.

За следећу пошиљку 1.664 ракета, Србија је дала зелено светло 8. фебруара, када је пуч изведен у Мјанмару и земља клизила у насиље, наводи се у истраживању.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Министарство спољних послова Србије саопштило је вечерас да Србија не извози оружје Мјанмару и да је одлука о обустави евентуалних испорука наоружања и војне опреме тој земљи донета у марту прошле године.

Поводом изјаве специјалног известиоца УН за Мјанмар Томаса Ендрјуза (Тхомас Андреwс) који је навео да је Србија једна од држава које испоручују оружје садашњим властима те земље, министарство је саопштило да је блокирало више захтева за транспорт наоружања Мјанмару и нових захтева за извоз оружја и војне опреме.

Прочитајте још:  Срби су само под заштитом полиције могли да одају почаст погинулим војницима у Сарајеву

Данас

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *