Очекују ли нас поскупљења туристичких аранжмана

0

( Pixabay)

Осим повећања цена горива и енергената нове ценовнике ће формирати и повратак туриста из западне Европе који у претходне две године нису често путовали.

Тек што су са најпознатијих туристичких дестинација почеле да стижу добре вести о укидању мера и постало јасно да ће се ове сезоне сигурно више путовати, пред домаће туристе постављена је нова дилема – колико ће порасти цене аранжмана. Зна се сигурно да ће поскупети, не само због енергетске кризе и драстичног повећања цена струје и горива, него и због све веће тражње и повратка туриста из западне Европе. Са друге стране цене су током претходне две године пандемије падале, јер тражње није било, па сада поскупљења делују још драстичнија, пошто сви у туризму желе и да зараде и да што пре надокнаде изгубљено.

У туристичким агенцијама нису изненађени. Кажу да ко је са страним партнерима склопио уговоре још прошле године може да нуди аранжмане по истим, већ објављеним ценовницима, а они који нису, већ сада у понуди имају аранжмане скупље и до 20 одсто. Ово се углавном односи на хотеле, док се цене апартмана рецимо у Грчкој, где летује највише наших грађана, углавном нису мењале.

Из агенције „Сабра травел” наводе да очекују много бољу сезону од претходне и повратак на ниво из 2019. године. Како каже Владимир Влахо директор ове агенције, поскупљење није воља агенција, којима је у интересу да цене буду прихватљивије, него је ситуација са енергентима и свим осталим инпутима таква да се не може очекивати да не буде промена.

Прочитајте још:  ВУЧИЋ О МОГУЋЕМ СУСРЕТУ СА ТРАМПОМ: Мораћу да одбијем састанак са председником САД

– Мислим да ћемо успети да када је реч о Грчкој, задржимо цене на истом нивоу, јер смо раније уговорили посао са страним партнерима, а до сада није било никаквих корекција, док поскупљења има за аранжмане у Египту где су више цене и хотела и чартера, а мање корекција има и за путовања у Турску и Албанију – напомиње Влахо. Додаје да ће цене авио-превоза сигурно расти.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Упитан да ли очекује стабилнију сезону, наш саговорник одговара да туризам у кризи увек први страда, али се најбрже и опоравља и да се већ сада виде јаки знаци опоравка, јер се путовања очигледно нико не одриче.

Иако се поскупљења правдају растом енергената и све већом ценом горива, велики утицај на формирање ценовника имао је и повратак туриста из западне Европе који су од почетка године масовно почели да резервишу смештај у Грчкој, Египту, Турској. Пре кризе са Украјином и руско тржиште је бележило велики број резервација ка Египту и Турској и све то је довело до ценовних турбуленција које ће у наредним месецима тек показати како туристички сектор реагује на промене.

– На ове трендове не можемо утицати. Приметно је поново велико интересовање туриста из западне Европе и то је аутоматски погурало цене. Само у Албанију која је у претходне две године била врло посећена, већ су ушли туроператери из Пољске и ту ће евидентно бити корекција цена. Руси се враћају у Египат и многе друге дестинације на које су наши грађани током ове две године одлазили јер смо имали могућност да путујемо вероватно ће постати мање доступне – наводи Александар Сеничић, директор „Јуте”. Према његовим речима мењају се и услови за ране резервације, па се сада од путника захтева да исплате цео износ унапред, јер то страни партнери захтевају, а ранијих година су један део покривале агенције из свог буџета како би омогућиле туристима да део новца уплате касније.

Прочитајте још:  Кристофер Хил: Нема другог пута за Србију осим западног

– Путницима саветујемо да се, уколико су у могућности, што пре одлуче за дестинацију и резервишу свој смештај јер ће он у сезони бити знатно скупљи. Као посредници, агенције зависе од својих партнера и неће моћи много да утичу под овим новим околностима – објашњава Сеничић. Додаје да би сви они који имају заменске ваучере требало што пре да их искористе, мењају или поклоне треба рачунати и на то да многе агенције које су тешко поднеле кризу можда неће успети да опстану.

– Верујем да ће се и прича о заменским путовањима завршити ове године, јер би требало коначно да крене опоравак туристичког сектора – каже он.

Бојан Милосављевић, из нишке агенције „Ски и сан” напомиње да према информацијама до којих су они дошли апартмани у Грчкој у већини случајева нису поскупели, али да се нови ценовници могу очекивати у хотелима.

– Прве смене кренуће у јуну и већ сада можемо да кажемо да су то скоро идентичне цене као прошле године, док корекција има само за превоз који је поскупео – објашњава он.

Јелица Антељ/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *