И поред цензуре и увредљивих етикета: Алтернативне медије препознаје све већи број грађана као једини извор истине и слободе говора!

0

(фото:Цензоловка)

Следе ли нам бољшевички гулази и нацистички логори за неистомишљенике који не прихватају пропаганду са мејнстрим медија, као у најгорем маниру Лењина, Троцког, Хитлера и осталих тирана који су путем пропаганде мењали свест друштава која су злостављали?

Кампања гушења слободе мисли и говора под маском провере чињеница, већ је од раније виђена цензорска пракса у најгорем бољшевичком маниру. Пропаганда представља уводну етапу након које следи напад на слободу и имовину људи који не прихватају ставове прокламоване владајуће елите. Прогон се у таквим друштвима увек завршавао нападом и на животну егзистенцију неистомишљеника.

Они су сензационалистички, паничарски сајтови, чија популарност на друштвеним мрежама расте током пандемије. За себе кажу да су слободни, алтернативни, док су традиционални медији цензурисани и шире глобалистичку пропаганду. Новинари који проверавају податке имају мноштво доказа да су, у ствари, извори опасних дезинформација и теорија завере, да не шире никакву истину, већ пропаганду, страх и мржњу.

„Постоје докази да људе привлаче теорије завере које потврђују њихове предрасуде. Нека истраживања сугеришу да се људи више окрећу теоријама завере кад се суочавају са кризним ситуацијама“, рекла је за Би-Би-Си социјална психолошкиња са Универзитета у Кенту Карен Даглас.

Ако на то додамо генерални пад поверења грађана у традиционалне медије у Србији, не треба да чуди што су интернет и друштвене мреже постали простор где се многи грађани информишу. Самим тим што су теорије завере недоступне у мејнстрим медијима, њихова популарност расте на интернету, а неки су се сетили како да то искористе и профитирају.

На почетку пандемије реакције читалаца на вести о коронавирусу биле су „туга и забринутост“. У последње време, међутим, на друштвеним мрежама испод вести у мејнстрим медијима које се односе на ковид 19 и вакцине против коронавируса можемо видети да читаоци у великом броју реагују негативно. Већина реакција је „смех или бес“, коментари су неретко у антиваксерском духу, а као аргументе против вакцинације коментатори наводе линкове ка сајтовима Србин.инфо, Балкан инфо, Васељенска ТВ, Експрес вести, Нулта тачка и сличним порталима.

За ове портале је заједничко то што себе виде као алтернативу мејнстрим медијима који су, како кажу, цензурисани и шире државну пропаганду, те се код њих, за разлику од ових других, може чути тзв. друга страна.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Они се боре за слободу и очување старих, „правих“ вредности, док су туђе или „модерне“ вредности опасне и погрешне, те их треба забранити. Они су намењени десно оријентисаној публици којој сензационалистичким насловима панично поручују да су „српство“, српска породица и православље угрожени, оцењују наши саговорници.

НИЈЕ ЦЕНЗУРА АКО НЕ ПРЕПОРУЧУЈЕТЕ ШТЕТНЕ ЛЕКОВЕ

Масовни медији никада нису давали простор алтернативи, наводи професорка Јелена Клеут, али напомиње да је данас то огромна дилема са којом се суочавају уредници мејнстрим медија широм света.

„Да ли медиј треба да објави да неки људи препоручују, а други користе ивермектин као лек? Ако је медију стало до добробити своје публике, свакако неће заговарати употребу овог лека, и то сигурно није цензура. Међутим, да ли треба да оне који заговарају суочи са онима који упућују на штетност овог лека, то је кључно питање. Ако их поставе напоредо, делује као да су то две једнако легитимне стране. Ако једну искључи, делује као цензура. И зато треба радити оно што један део медија ради – окренути се чињеницама и провереним студијама. Дакле, не сучељавати директно гледишта, не давати простор промотерима псеудонаучних студија, већ објављивати само научно верификоване податке“, подвлачи професорка Клеут.

Прочитајте још:  Случај злостављане глумице и медијски линч СПЦ и Србије!

Алтернативне (дез)информације

Новинарка Раскрикавања Марија Вучић каже за Цензоловку да није јасно чему ови сајтови могу бити алтернатива јер и они, попут многих, пласирају неку врсту пропаганде и да то што су антирежимски не значи да су објективни.

„Они све медије сматрају ’глобалистичким’ медијима који раде за интересе Сороса, Светске банке, НАТО-а, геј лобија, ових и оних. Насупрот нама ’плаћеницима’ који пишемо како неком одговара, ’алтернативни’ су слободни и независни. То, међутим, нема везе с реалношћу. То што ћете узети пост неког теоретичара завере са Фејсбука и од тога направити текст, то што ћете стављати сензационалистичке наслове да вакцина убија и да су Срби угрожени, да је Путин бог или да Бил Гејтс хоће да побије човечанство, то не значи да сте слободни и независни. То значи да ширите одређену десничарску пропаганду кроз гомилу непроверених, нетачних и неутемељених тврдњи, а уз то у пакету углавном иде ширење страха и мржње“, објашњава Марија Вучић.

Фејк Њуз трагач, медиј који се бави провером чињеница, означио је портале Србин инфо, Васељенска, Нулта тачка и друге као оне на којима су се најчешће појављивале дезинформације о вакцинама против коронавируса.

Ипак, уредница Васељенске Весна Веизовић тврди да није тачно да је Фејк Њуз трагач у више наврата доказао да се на порталу који она уређује преносе дезинформације о коронавирусу.

„Ваша тврдња се заснива на тврдњи да постоји објективно разликовање тачних и нетачних информација о коронавирусу. Нажалост, сведоци смо да се већина информација и тврдњи о коронавирусу и пандемији које су пренели мејнстрим медији заправо показала као нетачна. Не зато што су медији тако хтели да обману јавност већ зато што су то биле доступне информације. Са тог становишта не може се устврдити да онај ко покушава да наведене информације доведе под критичку анализу јавности, преноси дезинформације. Мејнстрим медији су јасно потпуно цензурисани у циљу постизања политичких ефеката који тешко погађају здравље и слободу људи“, каже Весна Веизовић.

Марија Вучић ове медије описује као простор где циркулишу сензационалистички панични наслови, где нам подмећу некредибилне саговорнике, огрезле у одређеним идеологијама, чије мишљење читаоци треба да прихвате као чињеницу.

„Ако ја нећу да пренесем нечије неутемељене тлапње о било чему, а ’алтернативни’ хоће, то не значи да сам ја цензурисана, а они слободни. То значи да ја проверавам, а они не проверавају. Провера информација и одбијање да се пренесе нешто непроверено, то није цензура, него је то новинарство. Копи-пејстовање тврдњи са којекаквих сајтова, Фејсбука и Вајбер група, уз драматичне наслове, то није новинарство и није никаква алтернатива“, поручује Марија Вучић.

Истина у крајње неповољном положају

Прочитајте још:  Лицемерство западних медија

Уредник Фејк Њуз трагача Стефан Јањић каже за Цензоловку да су се антивакциналне дезинформације на овим сајтовима саме наметнуле својом бројношћу и видљивошћу, те су тако ушле у њихов фокус.

„Нажалост, реакција портала који се баве утврђивањем чињеница увек је на неки начин закаснела реакција: од момента када уочимо дезинформацију до момента кад скупимо довољан број аргумената да је оспоримо, лаж је већ достигла свој вирални зенит и постигла циљ због којег је и креирана. Лаж се може смислити у секунди, а за анализу су понекад потребни дани и недеље. Истина је, напослетку, у крајње неповољном положају“, примећује Јањић.

Поменути сајтови имају своју сталну публику (заједницу) која их чврсто подржава. Заједно имају преко 800.000 претплатника на Јутјубу и 600 милиона прегледа, 150.000 пратилаца на Фејсбуку и милионске месечне посете сајтовима.

Поређења ради, Јутјуб канал Балкан инфо има 434.000 претплатника и 245 милиона прегледа, док канал Н1 има 352.000 претплатника и 366 милиона прегледа.

Ако поредимо остале параметре, попут посете сајтовима или број пратилаца на Фејсбуку, приметно је да су много мање праћени на тај начин у односу на мејнстрим медије. Дакле, њихова публика се налази углавном на Јутјубу.

Ванредна професорка на Одсеку за медијске студије Филозофског факултета у Новом Саду Јелена Клеут наводи да велика популарност ових портала изазива забринутост.

„Полуинформације и дезинформације са ових сајтова и страница перпетуирају се широм онлајн простора. Очито их видимо у коментарима на Фејсбуку, то потврђује и једно истраживање у којем тренутно учествујем. Чини ми се чак да су доминантни, објављују се без икаквих ограда, као већ познато, здраворазумско знање. Док они који су вакцинисани и верују у ефикасност маски и вакцина наступају дефанзивно. Можемо само да претпоставимо којом брзином и снагом се вести из наведених медија шире преко сервиса за кратке поруке, Вајбера, Воцапа и других“, напомиње професорка Клеут.

Стефан Јањић сматра да ови сајтови имају стабилну публику зато што прецизније поручују својој циљној групи оно што она жели да чује, а то неизбежно доводи до затварања у такозване филтер-мехуре.

„Стварање баблова у онлајн сфери отежава дијалог међу групама које се налазе на различитим позицијама. У том светлу, чини ми се како се портали за утврђивање чињеница обраћају углавном људима који већ имају висок ниво медијске писмености и пристојан ниво научне писмености. Ако наша анализа и стигне до људи који су поверовали у лаж, они често не иду даље од наслова: кроз наслов схвате интенцију нашег текста и одустају од било какве даље интеракције“, констатује Јањић

Уредница Васељенске Весна Веизовић подршку на друштвеним мрежама објашњава тиме што су „мејнстрим медији оптерећени цензуром“, те да јавност тражи одговоре у алтернативном простору.

„Није се поверење у мејнстрим медије смањило у време пандемије, само је постало очигледно. Ни ви не можете да оспорите чињеницу да су мејнстрим медији оптерећени цензуром, а не можете да оспорите ни да је нестало истраживачко новинарство изван наручених истраживања за потребе различитих кампања у медијима за различите наручиоце. То је постало очигледно у време пандемије због ограничавања зајемчених слобода, чије је ограничавање требало оправдати медијском пропагандом. Заправо, јавност одбија да буде изложена пропаганди која је постала неспорна на мејнстрим медијима. То је и разлог зашто се воде пропагандне кампање против алтернативних медија, наравно често засноване на ’фолс флег’ информацијама и догађајима“, оцењује Весна Веизовић.

Прочитајте још:  Весна Веизовић: Да ли уживате на протесту Маринике Тепић док вас силује Татјана Војтеховски?

Марија Вучић каже да не постоји никаква кампања против ових медија; да се текстови фектчекера састоје од аргумената и доказа, да садрже гомилу линкова ка изворима на основу којих нешто тврде.

„Сви ми имамо своје методологије, доступне на нашим сајтовима, где можете видети како и зашто нешто проверавамо. Ако, на пример, ви напишете: ’МОНСТРУОЗНО! У Канади 13 вакцинисаних трудница родило мртву децу!’, а ја онда проверим ваше тврдње и докажем да су лажне, да се то није догодило, да су ваши извори непостојећи или некредибилни, и објавим текст о томе, како то сматрате пропагандном кампањом? Ово моје је истина, ово ваше је лаж. Дакле, немојте писати лажи, немојте само да копирате текстове са насумичних америчких опскурних сајтова без импресума или ко зна чије и којекакве тврдње са друштвених мрежа, него проверавајте шта објављујете ако се већ сматрате новинарима, па се нећете ни наћи на мети фектчекера“, наводи Марија Вучић.

Истинитија истина

Уредници ових сајтова тврде да су независни, да је њихов циљ да сруше окове цензуре и да гледаоцима омогуће да сазнају праву истину. Тврде да су непристрасни и да су њихова врата отворена за све.

„Ово је заједничка одлика те нове генерације медија широм света“, примећује професорка Јелена Клеут. „У основи, они поручују – сви вас лажу, а као лек нуде себе. Код нас је симптоматичан тај израз права истина. Он лепо указује да ови портали виде вишеструкост истина, а у односу на њих истина коју нуде је боља, такорећи истинитија. И запазите да увек говоре о истини, а никад о тачним и провереним чињеницама.“

Већина ових портала није уписана у Регистар медија, текстови им нису потписани и не зна се ни ко за њих одговара – јер на сајтовима нема импресума.

На питање због чега Васељенска није уписана у Регистар медија, уредница овог портала Весна Веизовић каже:

„Ми смо независан медијски портал, без извора финансирања и тешко можемо да превазиђемо административне препреке које се намећу у циљу гушења слободе јавне речи и информисања грађана.“

Она додаје да се њихов рад заснива искључиво на ентузијазму уредништва и сарадника, будући да немају финансијере.

Стефан Јањић ипак упозорава да би читаоци ову чињеницу требало да прочитају као доказ ниског интегритета.

„Зашто бисмо веровали било ком медију који сакрива податке о својој редакцији и новинарима? Међутим, манипулатори имају спреман одговор на то питање: они се заправо боре против цензуре, а једини начин да истрају у тој борби јесте да остану у сенци, да буду нека врста тајне информативне службе. Здрав разум ипак налаже да на интернету не треба читати ни кулинарске рецепте уколико су непотписани, а камоли вести о питањима која се тичу живота и смрти“, закључује Јањић.

Цензоловка.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *