Нишки пензионери: Ми смо битни овој власти само кад су избори

0

Foto: V. Torović

Пензионери старији од 75 година, који су прекјучерашњом одлуком Градског већа добили право да од 1. марта користе бесплатну карту за јавни превоз у Нишу, сматрају да је „овај потез СНС власти предизборни маркетинг“.

„Не могу да схватим да смо ми, пензионери овој власти битни само кад треба да гласамо за њих. Пре само месец дана, градоначелница Ниша Драгана Сотировски је изјављивала да у буџету града нема пара и да је то разлог зашто не могу да свим пензионерима обезбеде да беспалтно користе јавни превоз. Сад су пронашли средства јер мисле да ће тако да нас поткупе да гласамо за СНС“, каже Ђорђе Петровић, војни пензионер (78).

И за Ружицу Илић (80) је упитно је то што је градска власт баш сад, на месец дана пред изборе, одлучила да пензионерима да ту повластицу.

„Наравно, све је то предизборни маркетинг напредњака. Зашто Ниш је уводио бесплатне карте за градски превоз, тако је било до 2018.године, па је укидао? Само што су претходно пензионери старији од 70 година могли да користи ту бенефицију“, каже ова пензионерка.

За разлику од њих челници удружења пензионера у Нишу поздрављају ову одлуку градске власти, али не желе да коментаришу да ли је овај потез градске власти предизборни маркетинг.

Анђелко Милићевић, члан Председништва и председник нишког огранка СУНБОР-а, каже да је недопустиво да бесплатан превоз нису добили сви пензионери старији од 70 година, као и сви учесници ратова на простору бивше Југославије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Не улазим зашто су то сад урадили, али бесплатан превоз неће много користити нашим колегама који имају преко 80 година. Они су често болесни и не могу ни да користе јавни превоз. С друге стране, ми се залажемо да сви борци добију право на ту повластицу јер су задужили ову земљу“, сматра Милићевић.

Прочитајте још:  Класни презир као принцип наших грађанских селебритија

Председник Удружења пензионера Ниша, Властимир Гоцић каже да је „то одлична одлука, али да је требало да старосна граница буде 70 година“.

„Година смо чекали ту одлуку, јер је пре четири године укинут бесплатан градски превоз за оне који као имају високе пензије. Многи наши чланови имају проблем са финансијама, тако да сада неће морати бар да мисле на превоз“, наводи Гоцић.

Градско веће Ниша одлучило је да од 1. марта сви пензионери старији од 75 година имају право на бесплатан градски превоз.

То право имаће и пензионери који имају између 70 и 75 година, али под условом да им је пензија мања од просечне на нивоу града, која тренутно износи 28.960 динара.

„Претходном одлуком градског већа донетом минулог јануара, право на бесплатан превоз добили пензионери старији од 70 година који имају пензију мању од 28.960 динара“, каже заменица градоначелнице Ниша Владислава Ивковић.

Она подсећа да су раније то право имали пензионери старији од 70 година са примањима мањим 26.547 динара.

„С обзиром на раст пензија договорили смо да надлежне службе прате кретање пензија да би доносили решења о бесплатном превозу у складу са тим растом“, каже Ивковић.

Бесплатан превоз за 18.500 пензионера у Нишу

Заменица градоначелнице Владислав Ивковић прецизира да је најновијом одлуком градског већа право на бесплатан превоз добило око 6.000 пензионера, старости између 70 и 75 година, док ће бесплатно моћи да се вози 18.500 пензионера старијих од 75 година.

„Надам се да ће стање у градском буџету дозвољавати да буде проширена категорија грађана који имају право на бесплатан превоз“, каже она.

Прочитајте још:  Еврофанатици закмечали: Изгубићемо безвизни режим са ЕУ!

Данас

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *