Да би преживели, грађани Србије ће морати да почну да се баве алхемијом

0

Izvor: Shutterstock

Професор Факултета за економију, финансије и администрацију Горан Радосављевић рекао је да је Србија једна од најсиромашнијих земаља у Европи и да грађани, “због лажи које им се сервирају преко провладиних медија”, нису свесни да живе скоро најнижим стандардом у Европи.

Радосављевић је у интервјуу за портал Независност.орг рекао да 4,5 милиона грађана Србије на месечном нивоу не може да заради ни 40.000 динара и да је с тако малим платама и све већом инфлацијом готово немогуће преживети.

„Србија је у претходних десетак година према извештајима ЕУРОСТАТ-а међу најсиромашнијим земљама Европе… Оно што се у претходних десет година променило је да су земље које су биле испод нивоа развоја Србије, пре свега мислим на Румунију и Бугарску, сада далеко испред ње. Поређења ради, према показатељу који мери индивидуалну потрошњу по глави становника, Бугарска је 2011. године била на нивоу од 44 одсто ЕУ просека, Румунија на 47, а Србија на 44 одсто. Данас је Бугарска на 58 одсто, Румунија на 79, а Србија на 49 одсто ЕУ просека. Дакле, за 10 година Румунија и Бугарска су значајно повећале животни стандард грађана, насупрот Србији у којој је тај стандард више него двоструко мањи од просека Европске уније“, објаснио је Радосављевић.

Он је указао да су цене хране у претходних годину дана у Србији повећане за око 14 одсто, што је међу највећим просечним поскупљењима у Европи.

“Истовремено, цена меса је у просеку порасла преко 20 одсто. Ако на то додамо и цене нафтних деривата које су једне од највећих у региону, долазимо до закључка да је за неколико милиона грађана који највећи део своје зараде троши на основне животне намирнице и енергију, инфлација неколико пута већа од званичне”, рекао је професор.

Прочитајте још:  Баваниште: Више пољопривредника тракторима блокирало возила групе мушкараца, који су претходно блокирали прилазе кући Јована Јованова. Јованов: Мештани су се „дигли“ и дежураће

На питање како ће преживети пензионери и запослени од којих већина прима пензију (150 евра) и плату (380 евра) знатно испод просека, рекао је да је то питање пре за власт него за економисте.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Грађани ће ако се овако настави морати да почну да се баве алхемијом, јер преживети у оваквим условима равно је надреалном. С инфлацијом која се полако али сигурно ближи двоцифреној, ситуација постаје још комплекснија”, нагласио је.

Поред тога, додао је Радосављевић, у Србији је у претходних 20 година дошло до великог раслојавања становништва.

“То раслојавање видљиво је на сваком кораку, поготову ако из неке мање средине дођете у Београд. Имате с једне стране свега око 30.000 грађана који званично зарађују више 250.000 динара, а с друге стране, више од 4,5 милиона грађана који не могу да добаце до 40.000 динара месечно”, објаснио је он.

Н1

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *