Ескобар: Високи Дечани културно ткиво Косова и светске културне баштине

1

Foto: EPA-EFE/ GEORGI LIČOVSKI

Заменик помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава (САД) Габријел Ескобар рекао је да је манастир Високи Дечани „од виталног значаја за Србе, а уједно је и саставни део културног ткива Косова и светске културне баштине“, пренео је данас КоССев позивајући се на саопштење источноамеричке епархије.

Епархија се позива на одговор Ескобара, а у име државног секретара Ентонија Блинкена, којем је 17. фебруара епископ источноамерички Иринеј службено упутио писани апел да се заштите српска православна заједница и верски објекти на Косову и Метохији.

Према наводима епархије, Ескобар је у писму истакао да САД и партнери међународне заједнице очекују да „Влада Косова спроведе правно обавезујућу одлуку Уставног суда Косова и испоштује имовинска права Манастира“.

Ескобар је, такође, подстакао дијалог као начин за превладавање нерешених проблема у региону, у коме би Српска православна црква (СПЦ) могла имати значајну улогу, навела је епархија.

Епископ источноамерички Иринеј је раније овог месеца поручио Блинкену да је на делу „отворени прогон“ приштинских власти над СПЦ, а посебно манастиром Високи Дечани.

Данас

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Ескобар: Високи Дечани културно ткиво Косова и светске културне баштине

  1. Sta koga briga sta misli Eskobar? Sta taj zna o Visokim Decanima i o bilo kakvoj srpskoj zaostavstini? Pa oni istoriju i nemaju. A njih se vise nista i ne pita, sad i ubuduce se Rusi pitaju! To siptari dobro da utuve!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *