И европске банке на губитку због санкција Русији

0

(Pixabay)

Немачки берзански оператер, Дојче берза, саопштила је данас да обуставља трговање акцијама руских банака и великим бројем хартија од вредности руских емитената, те да одлука ступа на снагу одмах.

На листи су Сбербанк и ВТБ банка, преноси Ројтерс и додаје да тај потез илуструје утицај западних санкција на руске банке, као и реперкусије широм европског финансијског система.

Бројне банке и њихови адвокати се труде да процене утицај новог таласа санкција и протеривања великих руских банака из глобалног међубанкарског комуникационог система на њихово пословање.

Британска банка ХСБЦ креће с прекидањем односа са мноштвом руских банака, укључујући ВТБ банку, другу по величини у Русији, према допису у који је Ројтерс имао увид, пошто финансијске институције почињу да примењују ограничења према Русији.

Акције водећих светских банака тону, при чему су оне у европском банкарском сектору пале за 5,5 процената, знатно изнад пада општег паневропског берзанског индекса Еуростокс од 2,3 одсто.

Највише су погођене банке са значајним пословањем у Русији. Аустријска Рајфајзен банк интернешенал пала је за 15 процената, француска Сосијете женерал за 10,7 посто, а италијанска Уникредит за 8,0 одсто. Немачка Дојче банка, која је отворила ново седиште у Москви у децембру, пала је за 8,5 посто, и саопштила да ће применити санкције.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ројтерс подећа на одлуку Европске централне банке о стављању привременог мораторијума на пословање Сбербанк јуроп Аустрија и њене две подружнице у Словенији и Хрватској.

Пословнинце Сбербанка у Словенији данас су затворене, а активности су ограничене само на картично пословање, при чему на банкоматима може да се подигне највише 40 евра дневно, те да је Хрватска централна банка саопштила да ће штедишама Сбербанке у тој земљи бити дозвољено да повуку нешто мање од 1.000 евра дневно, преноси Танјуг.

Прочитајте још:  Оружане снаге Украјине гранатирале центар Доњецка - има рањених и мртвих

Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *