Кијев одбија предлог да се Маријупољ преда, укронацисти се маскирају у цивиле и беже

1

Кијевски режим одбија предлог Русије да положи оружје у Мариупољу, милитанти су почели да се преоблаче у цивилну одећу и напуштају град преко хуманитарних коридора, изјавио је начелник Националног центра за контролу одбране Руске Федерације генерал-пуковник Михаил Мизинцев.

„Истовремено, у светлу званичне изјаве Кијева о одбијању да спроведе хуманитарну операцију, а милитанти положе оружје, лицемерно су наредили националистичким батаљонима да у малим групама напуштају град прерушени у цивиле, преобучени у цивилну одећу, користећи све могућности, укључујући и хуманитарне коридоре. И бандити су одмах почели да извршавају ово наређење“, рекао је Мизинцев.

Он је подсетио да је Русија 20. марта поново апеловала на власти у Кијеву, као и на Уједињене нације, ОЕБС, Међународни комитет Црвеног крста и друге међународне организације са иницијативама без преседана о великој хуманитарној операцији за спасавање становника Мариупоља и страних држављана у условима најтеже хуманитарне катастрофе.
Према речима портпарола Кијева, као одговор на предлоге Русије, диктиране принципима хуманости, 21. марта у 2 сата после поноћи стигло је неосновано одбијање спасавања људи – „нема говора ни о каквој предаји и полагању оружја“.

Прочитајте још:  Украјински окупатори малтретирају возаче (видео)

„Кијевски режим још једном је показао своје право лице и потпуну равнодушност према људским животима више од 130 хиљада невиних грађана своје земље, које у заробљеништву држе помахнитале терористичке банде у Мариупољу“, рекао је генерал.

Блокирањем коридора за излазак цивила украјинске екстремистиче снаге им ускраћују могућност да се спасу, остављајући их у зони борбених дејстава као „живи штит“, истакао је он.
„А свако ко покуша сам да се сам евакуише стално је подвргнут малтретирању или му се подло пуца у леђа“, рекао је Мизинцев.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Тако су 20. марта 2022. године терористи батаљона ‘Азов’ убили родитеље двоје малолетне деце и, кријући се иза исте те деце, покушали да се у њиховом породичном аутомобилу превезу хуманитарним коридором у Запорожју, али су их идентификовали и одмах привели руски војници, а деца спасена. Њима се пружа помоћ која им је потребна“, додао је генерал.

Прочитајте још:  Ембарго на летонски начин: о житној шизофренији становника Риге

Како је навео, борци територијалне одбране Украјине присилно терају цивиле да ступају у њихове редове.
„У скоро свим већим насељима Николајевске области милитанти територијалне одбране обилазе домаћинства и терају све мушкарце да ступе у њихове редове, а уколико одбију, стрељају их на лицу места“, рекао је он.

Међу другим злочинима екстремиста према сопственим грађанима Мизинцев је навео отпуштање пацијената из болница у Одеси и Чернигову, укључујући и оне у тешком стању, како би се у тим зградама утврдила упоришта и ватрене тачке, као и складишта војне опреме и муниције.

Он је истакао да ће неонацисти који су починили масовне злочине у Мариупољу бити пронађени и добити заслужену казну.

Мизинцев је објаснио да више од 62 хиљаде спасених становника Мариупоља отворено говори о свим масовним зверствима и злочинима које су починили украјинске екстремистичке снаге. Злочини су пажљиво евидентирани и сви ће бити детаљно истражени, а починиоци пронађени и сигурно ће добити заслужену казну за злочине које су починили.
Према његовим речима, неонацисти као таоце у својству „живог штита“ држе 4,5 милиона цивила у великим градовима Украјине: Кијеву, Харкову, Чернигову, Сумију. Међу њима је 6.825 страних држављана из 23 земље.

Такође, због опасности од мина коју су створиле кијевске власти у унутрашњим водама и територијалном мору, у лукама Украјине блокиране су посаде 67 бродова из 15 страних земаља.

Прочитајте још:  Нестле суспендује брендове КитКет и Несквик у Русији

Мизинцев је истакао да, поштујући искључиво хумане принципе, како би се обезбедила безбедна евакуација цивила које насилно држе екстремисти, на свим рутама, укључујући и нове, Оружане снаге Русије и војска Доњецке и Луганске Народне Републике поштују „режим тишине“.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.

Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.

Спутњик

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Кијев одбија предлог да се Маријупољ преда, укронацисти се маскирају у цивиле и беже

  1. Anti ruska, anti prirodna,robovlasnicka eu uplice male zemlje, svoje clanice, uzimaju svojim gradjanima slobodu, hranu, ogrev, produzena ruka hitlera na pomolu…Istok, Azija Afrika,Brazil,Argentina, Venecuela,Indija i Srbija ne zele takav sistem vrednosti, ne samo da je ovako nesto protiv medjunarodnog prava, vec i protiv prirodnog zivljenja,zdrave pameti..ako gradjani drzava clanica eu i natoa sebe porobili novom svetskom poretku, vrednostima, zasto mrznja prema drugima koji ne zele u eu i nato nacizam

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *