Мештани Прибојске бање забринути за опстанак лечилишта

0

(фото:ИН4С)

Воде су природно богатство и у својини су Републике Србије, пише у Закону о водама. Мештани Прибојске Бање су се зато и побунили када је локални бизнисмен почео да, како тврде, поставља цеви за одвод термалне воде до свог имања. Забринути за опстанак лечилишта, организовали су протесте и упутили петицију са 200 потписа. Од Општине траже да се истраже дозволе за радове и одвођење бањске воде.

Грађевинске машине, радови у близини главног бањског извора и цеви великог промера, узнемирили су мештане Прибојске Бање и подстакли старе несугласице које трају од обнављања бањских базена.

„Одвођењем тог геотермалног извора у приватни посед, нарушава се и угрожава лечилиште и егзистенција мештана који имају у својим поседима апартмане“, упозорава мештанин Милан Ђуровић.

“Нас боли ова ситуација, јер ви водите са главног извора воду фи 150. То је огромна количина воде”, истиче мештанин Милан Караџић.

Инвеститор Горан Деспић, пак, каже да нема разлога за страх, да се раде два прикључка на градски водовод.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Заменик директора “Терме” Раде Цинцовић каже да “нико нити има право, нити жели, нити може да одведе термалну воду са Бање”, те да немају законски основ за то.

“Једини разлог сада приласка воде и канала до спа базена, је да би се уградио хидрантски вод. У обавези смо да појачамо притисак воде ради противпожарне заштите. Нити он има сагласност ‘Србија вода’ да може да одведе кап воде са Прибојске Бање, без обзира што је један од ретких у Србији и у бањама Србије који има своју водну дозволу”, истиче Цинцовић.

Прочитајте још:  Иван Пајовић – Следи нам озбиљна економска криза због ванредног стања!

Топла вода из бањског потока цевима је одведена на разне стране, већ коме је за шта требало, за базен, башту.

Туризам постаје све уноснија грана – граде се нови објекти, па ће сви актери приче морати да у директном разговору реше несугласице и недоумице што пре, јер нова бањска сезона тек што није почела, пише РТС.

РТС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *