НАТО Зорана најављује Гејтсове прљаве нуклеарке у Србији

0

Зорана Михајловић (Фото: Јутјуб)

Министарка рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић, рекла је током видео-конференције са представницима САД да је сарадња у процесу енергетске транзиције неопходна, посебно у моментима енергетске кризе.

Она је током разговора са представнцима Стејт департмента, Министарства енергетике САД, Министарства трговине САД, УСАИД-а и амбасаде САД у Београду навела и да је потребно наставити зелену агенду, саопштио је њен кабинет.

Рекла је да је „енергетика данас најважнија тема“, и да, како је навела, „криза ће се завршити, али свакако морамо да разговарамо о визији и стратегији енергетике“.

Нагласила је да су „Србија и САД пријатељске земље и да енергетика отвара простор за унапређење свеобухватних односа“.

„Сарадња која постоји између Министарства рударства и енергетике Србије и Министарства енергетике САД ствара могућност за реализацију заједничких пројеката, пре свега у области декарбонизације и борбе са климатским променама“, рекла је она.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  КАТАСТРОФА У БЕОГРАДУ: Оболели од короне се транспортују за Ниш
Подсетила је на учешће Србије на министарском састанку Партнерства за трансатлантску енергетску и климатску сарадњу (П-ТЕЦЦ) у Варшави и на округлом столу о енергетској безбедности и диверзификацији у Прагу.

То, као и разговори са државном секретарком и замеником секретара за енергетику и замеником секретара за трговину, према њеним речима, „показују јасно опредељење Србије да настави процес енергетске транзиције и иде ка остварењу визије о зеленој енергетици“.

У саопштењу је наведено да је на састанку било је речи о изградњи енергетске инфраструктуре, диверзификацији енергетских извора, размени искустава и технологија, транзицији ка чистој енергији и унапређењу енергетске ефикасности.

Михајловић је навела да нови инвестициони план подразумева изградњу нових капацитета у Србији, те да, како је навела, осим РХЕ Ђердап 3 и Бистрица, желимо и нове соларне и ветроелектране.

„Желимо да разговарамо о свим изворима енергије, укључујући и нуклеарну енергију“, рекла је она.

Прочитајте још:  Бивши министар Зоран Ђорђевић нови директор Поште Србије
Рекла је да је У претходном министарству које је водила сарадња са америчким компанијама била изузетно успешна и да, како је указала, „заједно завршавамо велике пројекте у области саобраћаја и инфраструктуре“.

„Уверена (сам) да можемо једнако успешно сарађивати и у области енергетике, конкретно у области зелене енергије“, рекла је она.

У саопштењу је наведено да је заменица помоћника секретара САД за енергетику Алишлија Данкан је изарзила задовљство наставком сарадње.

„Драго ми је да сте представљали Србију и на министарском састанку и на округлом столу Партнерства за трансатлантску енергетску и климатску сарадњу и да настављамо заједно да радимо на стварању оквира за развој зелене, одрживе енергетике на глобалном нивоу“, рекал је она.

Прочитајте још:  Док у Србији разоружавају: Американци пустоше продавнице оружја и муниције
Указала је на значај сарадње „и на развоју инфраструктуре и у области образовања, размени искустава, посебно у сегменту научних истраживања и развоју нових технологија“,

Заменик помоћника секретара САД за трговину Дејвид Де Фалко је рекао да су питања у вези са климом и енергетиком кључна у целом свету.

Навео је да је то одлична прилика за унапређење трговинске сарадње са Србијом, која је, како је наведено у саопштењу, препозната као лидер у региону.

Бета

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *