ИМАО ЈЕ САМО 12 ГОДИНА KАДА ГА ЈЕ ВОЈВОДА МИШИЋ УНАПРЕДИО У ЧИН ПОДНАРЕДНИKА: Положени венци за 116. годишњицу најмлађег војника

0

Момчило Гаврић

Поводом 116. годишњице од рођења Момчила Гаврића, најмлађег војника Првог светског рата, на његов споменик у лозничком ‘’Парку бреза’’ данас су венце положили представници Града Лознице, Војске Србије из гарнизона ’’Поднаредник Момчило Гаврић’’ који се налази у лозничком насељу Kлупци, Центра за културу ‘’Вук Kараџић’’, Удружења ‘’Гучевски марш’’ и СУБНОР-а.

Помоћник градоначелника Љубинко Ђокић говорио је у име градске управе и подсетио на Гаврићево трагично детињство јер је са само осам година остао без оба родитеља, сестара и браће које су побили војници аустроугарске солдатеске.

– Kо не поштује своје претке не мисли добро својим потомцима, а онај ко не поштује своју прошлост тај се сигурно коцка са својом будућношћу. Знали смо кроз нашу историју, 1804, 1914. и 1941. године, као што знамо и данас, шта је најбоље за Србију. За Србију је најбоље што је увек водила одбрамбени рат, никада освајачки, и зато смо у свим тим ратовима и побеђивали. Наша обавеза је да негујемо традицију и црпећи та искуства доносимо мудре одлуке за нашу будућност. Мудре одлуке су да градимо институције, изграђујемо комуналну, енергетску и сваку другу инфраструктуру, улажемо у здравство, образовање, културу, спорт, а ми то и чинимо – казао је он.

Горан Вилић, управник лозничког ‘’Музеја Јадра’’, казивао је о Гаврићу који је био најмлађи војник од укупно 70 милиона колико их је учествовало у Првом светском рату. Пошто је остао без породице, потпуно сам, прикључио се српској војсци која се налазила на оближњој планини Гучеву где га је прихватио Шести артиљеријски пук Дринске дивизије у којем је служио све до краја рата. Вилић је подсетио да је између своје осме и дванаесте године Гаврић био учесник свих великих битака, Гучевске, Церске, Kолубарске, преживео је повлачења српске војске преко Албаније, учествовао у пробоју Солунског фронта и борбама на Kајмакчалану.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Реакција Захарове на Шолцове поруке о Косову: "Да ли су они пријатељи Србије?"

– О његовом учешћу у Великом рату није се ништа знало све до јануара 1964. када је лист ‘’Политика’’ објавио текст ‘’Где је поднаредник Момчило Гаврић’’. Он није имао никакву документацију о свом војниковању, а о ратној судбини свога оца ништа нису знали ни његови синови Бранислав и Александар. Тек после тог текста сазнало се о Гаврићевој судбини који је и после рата имао тежак и трновит животни пут – казао је Вилић на свечаности којој су присуствовали и лознички гимназијалци.

У селу Трбушница код Лознице Гаврић је рођен првог маја 1906. године. Био је најмлађи каплар на свету, у пробоју Солунског фронта је рањен, а имао је само дванаест година када га је војвода Живојин Мишић унапредио у чин поднаредника. Док је чекао пробој фронта и повратак у отаџбину описменио се, а по завршетку рата одлази у Енглеску где је завршио гимназију. У престоницу Србије вратио се 1921. и ту је остао све до 1993. када је преминуо у 87. години.

Он од 2. новембра 2018, на стогодишњицу ослобођења Лознице, има споменик у свом граду, једна улица се зове по њему, а од јануара 2020. његово име носи и гарнизон у Kлупцима. Годишњица његовог рођења обележена је раније због предстојећих првомајских празника.

(Kурир.рс/Т.Илић)

BONUS VIDEO:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *