Ариље: Црква гради палионицу на костурници, деца налазе лобање и кости по граду!

1

У цркви Светог Ахилија у Ариљу приводи се крају изградња палионице, што већ месецима изазива бурне реакције дела Ариљаца, који наводе да се из земље која је, због радова, депонована на неколико локација, разносе кости из старих гробница, које су проналазила и деца. Црквена општина демантује.

Ариљац Иван Дамљановић Трошки каже да је све почело у новембру прошле године, рушењем степенишног зида цркве Светог Ахилија. Објашњава да је када су пронађене прве кости, отишао у цркву и разговарао са свештеником.

Kако каже, од њега је сазнао да постоје све дозволе за палионицу и продавницу сувенира, да су при копању пронађене кости које ће бити положене у заједничку гробницу иза цркве, као и да ће радовима присуствовати археолози.

„Указао сам му на неправилности, лепо ме је саслушао и позвао да дођем да попричам са археолозима када стигну. Њих нисам видео, а у међувремену рупа је постајала све већа“, каже Трошки и додаје да је реч о месту на коме је 80 Ариљаца убијено од стране Турака, а на њему се уместо споменика гради палионица и тоалет.

Дејан Савић из Ариља потврђује за Данас да је велика количина земље још увек иза једне од зграда у којој станује, а иако каже да му је јасно да се неке ствари морају урадити, начин на који се оне спроводе, види као светогрђе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„То су зграде преко пута основне школе, у центру Ариља. Иза друге зграде је ливада, на коју је крајем прошле године у вечерњим сатима изручено девет шлепера шута, земље, костију и разних предмета попут мачева и остатака опасача“, прича овај Ариљац, који је ургирао да се ти остаци бар покрију.

Прочитајте још:  Куртијеви терористи не мирују: Поново двоје Срба приведено на Космету

У међувремену и јесу прекривени, а деци су забранили да одлазе на ту ливаду.

Ова ситуација била је тема на седници ариљске Скупштине још у децембру, када је, између осталог, одборница Љиљана Стамболић навела да је реч о проблему за који је сазнала од школске деце.

„Чујем да деца причају „ево костију и лобање“. Kасније сам кости видела и својим очима. На жалост, имају сва документа за радове“, рекла је тада у скупштинском обраћању Стамболић, а саговорници Данаса додају да је све добило страшну димензију, када су чули да су се деца добацивала лобањом.

Ипак, из Црквене општине Ариље за Данас истичу да је све то лаж.

„Лаж је да су деца пронашла и узимала кости, а лобања уопште није пронађена“, истичу и објашњавају да је реч о пројекту који траје већ десетак година.

„Републички завод за заштиту споменика културе је препознао потребу овог средњовековног храма да се из цркве изнесу горионици, да би се сачувале средњовековне фреске, које су овде више од 700 година. Завод са Епархијом Жичком је одредио локацију, порту храма, на којој ће се палионица и продавница свећа градити“, саопштили су из Црквене општине.

Kако кажу, свештенство Цркве Светог Ахилија је у том процесу, „последња карика у низу“.

„Ми смо ту да служимо и спроведемо одлуке у дело. И у овом случају је тако учињено. Испоштоване су одлуке Републичког завода, Епархије Жичке, уз сагласност Министарства грађевине и свих локалних институција у Ариљу“, истичу и додају да су од самог почетка, радовима присуствовали представници Завода, архитекта пројекта и археолози.

Прочитајте још:  Лопови краду и малине: Црним BMW-ом крали воће, полиција им спремила сачекушу

У Црквеној општини сматрају да 99 одсто грађана даје подршку цркви и Црквеној општини, а да незадовољство изражава само један одсто мештана.

„Све цркве око нас, укључујући и средњовековне, имају изграђене палионице, нигде се не пале свеће у храмовима“, кажу из Црквене општине Ариље.

Посебно наглашавају да су копању присуствовали представници свих надлежних институција.

„Сваку кост коју смо видели, својим смо рукама узимали и полагали у заједничку гробницу. Нигде није нађен цео скелет. Сва земља која је тренутно депонована, биће враћена на заједничку гробницу. Kао и до сада, свака пронађена кост биће положена у њу“, поручују из Црквене општине.

Kако наводе, партерно уређење порте цркве Светог Ахилија почеће ускоро, што значи да се пројекат приводи крају. Циљ је да све буде завршено до црквене славе, Светог Ахилија.

Данас

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Ариље: Црква гради палионицу на костурници, деца налазе лобање и кости по граду!

  1. Боже сачувај!!!
    Ко све није надлежан за Цркву…
    Могли су да забоду у земљу челичну конструкцију и да намонтирају монтажну палионицу свећа и трафику за продају свећа…Да не дирају земљу и да не раскопавају костурницу .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *