Вучић: Цене горива вечерас иду у рикверц, имамо најјефтинију струју у Европи

0

Вучић (Фото: Јутјуб)

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће вечерас од 20 часова цене евро дизела и евро премијума БМБ 95 “отићи у рикверц”, те ће бити за 10 динара јефтиније него што су биле протекле недеље, али и да Србија има најниже цене струје у Европи.

„Ми се суочавамо са великом кризом енергената у Европи и свету“, започео је Александар Вучић део свог вечерашњег обраћања у којем је говорио о енергентима.

Прочитајте још:  И Дритан се "пробудио": Владу не састављају они који преговарају него центри моћи
Како је навео, Србија има 800.000 тона нафтних резерви на годишњем нивоу, које припадају НИС-у, који је у већинском власништву Гаспромњефта.

Како наводи, тражио је од представника руског Гаспромњефт-а да за Србију снизи цене евро дизела и бензина, јер би то „било фер“.

“Видећете вечерас од 20 часова како цене иду у рикверц, и то за 10 динара ниже”, рекао је Вучић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Вучић: Руси као да се играју америчким речником
Према томе, евро дизел коштаће 196,2 динара по литру, док ће цена евро премијума БМБ 95 износити 174 динара.

Вучић је, говорећи о гасу, рекао да је Србија увозила гас по високим ценама, јер је Србија напредовала, “више се троши, богатије се живи”, али је истакао да Србија стопостотно зависи од руског гаса.

“Пошто није било једног дана без грејања, много смо више гаса потрошили”, објаснио је Вучић.

Додао је и да Србија има најнижу цену струје у Европи, као и да верује да ће у августу Србија моћи да произведе довољно електричне енергије без увоза.

Нови уговор са Гаспромом о гасу пре краја маја

“Разговарамо о проширењу наших складишта нафте, 200 хиљада тона, то је довољно за 21 дан укупне потрошње дизела и бензина, уз све резерве. Желимо да повећамо на милион тона, разговарамо са компанијама које могу брзо да изграде та складишта, да бисмо имали нафте за неколико месеци. Што се тиче гаса, крећемо у разговор са Гаспромом око куповине гаса, 100-процентно смо зависни од руског гаса и тако ће бити најмање две године. Морамо да обезбедимо гас за наша предузећа. Милијарду и 100 милиона евра је разлика у цени на годишњем нивоу, зато су разговори важни, зато у доброј вери идемо у те разговоре, пре краја маја морамо да имамо тај уговор што се тиче гаса”, рекао је Вучић.

Н1

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *