ИЗ ЈАСЕНОВЦА ИЗБРИСАЛИ СРПСКЕ ЖРТВЕ

0
jasenovac

Јасеновац (Фото: Википедија)

Хрватско Министарство науке и просвете објавило је на Дан победе над фашизмом, 9. маја, оглас у ком позива основне школе, као и ученике осмих разреда и средњошколце, да се јаве ради организовања ваншколске и теренске наставе у Спомен-подручју Јасеновац. Како се наводи, циљ је да уз стручну припрему и вођење, унапреде “знање о Холокаусту и спознају размере и последице почињених злочина против човечности”.

Будући да се у контексту Јасеновца не помиње злочин почињен над Србима, који су бројчано дали највише жртава, на овај оглас одмах је реаговао Музеј жртава геноцида у Београду. Директор Музеја Дејан Ристић обратио се протестним писмом у Загреб, министру науке и просвете Радовану Фушу.

Како наводи, на основу досадашњих резултата научних истраживања, најмање три петине укупно процењеног броја жртава у Јасеновцу чине Срби, шестину Роми, седмину Јевреји, двадесети део Хрвати, уз минимално учешће у губицима припадника осталих националности. Зато је, како каже, искључиво апострофирање Холокауста у контексту жељеног унапређења знања код полазника теренске наставе – неприхватљиво.

– Недвосмислено негирање геноцида почињеног над Србима и Ромима на подручју Независне Државе Хрватске, а посебно негирање историјске чињенице да српске и ромске жртве чине више од три четвртине укупног процењеног броја страдалника јасеновачког система концентрационих и логора смрти, представља јасан пример дисторзије и кривотворења прошлости, што може да изазове дугорочне негативне последице. Изражавајући забринутост и протест, упућујем Вам очекивање да ће оваква штетна пракса бити обустављена, као и да ће Министарство отклонити уочене пропусте и недвосмислено демонстрирати посвећеност стицању знања заснованог искључиво на познавању историјских чињеница – пише Ристић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Србе би да упишу као „жртве српске агресије”

Он додаје да је обавеза свих, а посебно доносилаца одлука у области образовања и науке, да афирмишу историјске чињенице и одлучно се супротставе кривотворењу трагичних догађаја из прошлости.

НАЈМОНСТРУОЗНИЈЕ ГУБИЛИШТЕ

НДХ је постојала између априла 1941. и маја 1945. године, и за то време спроведен је геноцид над Србима, Ромима и Јеврејима. Стварни и симболички епицентар геноцида био је систем концентрационих и логора смрти у Јасеновцу, који се у историјској науци сматра најмонструознијим губилиштем у читавој Европи током Другог светског рата – наглашава Ристић.

Новости

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *