Србија је спремна да прода имовину Гаспрома

0
Газпром

газпром(фото:РТ)

Србија мора да обезбеди своју енергетску стабилност чак и ако то подразумева промену власништва над Нафтном индустријом Србије (НИС), која је тренутно у власништву руске компаније Гаспром њефт. Ово је 10. маја саопштила министарка енергетике Србије Зорана Михајловић .

„Морамо заштитити енергетску стабилност по сваку цену. Па и по цену промене власника НИС-а. Нећемо никоме узимати имовину, али морамо да бринемо о себи “, рекао је Михајловић у интервјуу агенцији Бета.

Министар је напоменуо да држава Србије добро сарађује са НИС-ом и да се та нафтна компанија труди да обезбеди снабдевање довољним количинама горива и других нафтних деривата, али ЕУ стално уводи нове санкције руским компанијама, а „ово је стварност коју сви треба да узму у обзир.”

Прочитајте још:  САД преузеле сиријска нафтна поља; Трамп: "Сада можемо да радимо шта желимо"
Према речима Михаиловића, „рат у Украјини је променио свет и промениће Србију”.

„За Србију је у овом тренутку важно да обезбеди две ствари: политичку и енергетску стабилност. Имамо политичку стабилност. То потврђује и победа Александра Вучића на председничким изборима и победа Српске напредне странке на свим нивоима. Али да бисмо обезбедили енергетску стабилност, морамо много тога да урадимо “, рекла је Зорана Михајловић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Подсетимо, раније је оператер хрватског нафтовода ЈАНАФ најавио да ће наставити да снабдева Нафтну индустрију Србије сировом нафтом. Уколико због санкција ЕУ престане снабдевање НИС-а сировинама, српске власти не искључују могућност куповине компаније од руског Гаспром њефта како би се избегла ограничења ЕУ.

Регнум.Ру

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *