Амбасадор САД у Приштини Џеф Ховенијер: У Бриселу треба да се закључи споразум о нормализацији односа који је усмерен на узајамно признавање Србије и Косова

0

(Фото: AP Photo / Visar Kryeziu)

Дијалог у Бриселу је најбољи начин за реализацију визије коју делимо – да видимо Косово како заузима своје место у европским и евроатлантским структурама. Косовска влада има суверено право да донесе одлуку о подношењу захтева за чланство у Савету Европе, а САД подржавају интеграције Косова, укључујући и у СЕ, казао је у интервјуу за КоССев амерички амбасадор у Приштини, Џеф Ховенијер.

Прочитајте још:  ГРЧКИ ПОЛИТИЧАР ЗОИС БЕЧЛИС: Косово мора остати Србија чак и ако будемо морали да ратујемо за то (ВИДЕО)
Амбасадор САД-а боравио је ове недеље у првој посети Северној Митровици од преузимања функције. Ручао је са председницима Српске листе који су му пренели „своје забринутости“, а он њима посвећеност Сједињених Држава по питању неколико принципа, међу којима је и тај „да је Косово суверено и независно“.

Став САД-а је и да би у Бриселу требало да се закључи споразум о нормализацији односа који је усмерен на узајамно признавање, казао је Ховенијер за КоССев. Амбасадор истиче да његова земља снажно подржава овакав процес и да ће са партнерима радити на његовом унапређењу.

Прочитајте још:  Вучић се хвали неспособношћу српске дипломатије: Берлин ће преко Брисела водити главну реч о Косову
Иако каже да све зависи од косовског премијера и председника Србије, Ховенијер верује да је овакав споразум могуће закључити за време актуелних мандата косовског премијера и српског председника.

„Постоје тешка питања која имају политичке цене. Обе стране ће морати да се активно и креативно ангажују и са извесном хитношћу да би се то постигло“, закључио је амбасадор.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ховенијер је уједно говорио о ситуацији на Северу Косова, наводећи да се много тога променило од када је последњи пут – 2007. године боравио у Митровици, у време када је радио у тиму Мартија Ахтисарија.

Прокоментарисао је недавне нападе на Косовску полицију на Северу Косова, поручивши да су га из КП уверили да ово питање „узимају веома озбиљно“, али и да је важно да се оно реши на начин на који се поштују права и забринутости свих грађана без обзира на националну припадност.

КоССев

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *