Један од раскола у Српској цркви је елиминисан. Чини се, да Украјина има везе с тим?

1

(фото:Политнавигатор)

Македонска црква, која је пре неколико деценија ушла у раскол и прекинула односе са Српском православном црквом, обновила је евхаристијско општење са СПЦ. Ова вест је као сензација, јер је цариградски патријарх био спреман да призна Македонску цркву, али је овај предлог одбијен.

Прочитајте још:  Нападнуте синагоге у Бону и Минстеру
Међутим, посматрачи страхују да се може разговарати о договору, чија ће тема бити судбина парохија Московске патријаршије у Украјини.

У садашњем облику, Македонска црква постоји од јула 1967. године, када је одлуком сабора у граду Охриду прогласила своју независност (аутокефалност). Међутим, ни Српска православна црква (у којој је Македонска православна црква била на аутономији од 1958. године), ни остале помесне православне цркве нису признале нови статус.

А 2005. године Архијерејски сабор Српске православне цркве изопштио је вернике који припадају Македонској православној цркви из црквеног општења. То је значило забрану заједничких служби, учествовања у Светим Тајнама.

Прочитајте још:  Нови напад на „Северни ток 2“: Пољска запретила да ће запленити активе гасовода
После овако дугогодишњег раскола, нико није био изненађен плановима Запада да легализује још једну „националну“ Цркву и ослаби српски утицај.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тако је 9. маја цариградски патријарх Вартоломеј, под контролом Американаца, још једном прекршио каноне и умешао се у послове на страној територији и најавио да ће Македонској православној цркви дати аутокефалност или независност.

Прочитајте још:  Опљачкана српска црква на Косову и Метохији
Међутим, предлог да се њихова независност легализује од стране цариградског патријарха није много обрадовао МПЦ.

Услед тога је 10. маја Синод ове Цркве реаговао на иницијативу из Истанбула у духу „хвала, али наставићемо дијалог са СПЦ“.

Након тога, Синод МПЦ је послао званично саопштење да прихвата статус аутономне Цркве у оквиру СПЦ, који јој је додељен одлуком СПЦ 1959. године.

Након тога, Синод СПЦ усвојио је резолуцију да се „пошто су овим отклонили разлози за прекид литургијског и канонског општења настали једностраним проглашењем аутокефалности 1967. године, успоставља се пуно литургијско и канонско општење” између СПЦ и МПЦ. .

Прочитајте још:  Парламент ЕУ позвао на преиспитивање односа са Русијом и „наставак њене изолације“
Такође се указује да ће се наставити дијалог о будућем коначном статусу.

Истовремено, СПЦ је одлучила да не ограничава Македонску цркву ни у погледу надлежности над дијаспором, ни у погледу имена. Није потребно одрицање од назива „македонски“, као ни страних парохија и епархија. По мишљењу једног броја посматрача, то објашњава жељу Македонаца да на канонски начин добију аутокефалност од Српске цркве, а не од Цариграда.

Свештеник Руске православне цркве Георгиј Максимов назвао је то „историјским догађајем“.

„Ово је свакако историјски догађај – исцељење раскола који је захватио већину народа и трајао више од пола века! Много бих волео да ђаво не интервенише и поквари то у смислу практичне имплементације. Видеће се ускоро. Али, у сваком случају, пошто је мајка Црква најавила обнављање евхаристијског општења, то значи да је раскол зацељен“, рекао је он.

Али Кирил Фролов, стручњак са Института земаља ЗНД, мање је оптимистичан. Страхује да је дошло до тајног договора – Истанбул пристаје да врати Македонску цркву Србима, а заузврат се Београд неће мешати у процес масовног пребацивања њихове УПЦ МП у ПКП потчињену Вартоломеју, што се очекује на позадини војне операције.

„Српска црква је, изгледа, решила проблем македонског раскола, али не само да неће да раскине са расколницима и јеретицима из Цариградске патријаршије, који су се грубо мешали у канонску територију СПЦ у Македонији, већ „Наставља братски дијалог са црквама које говоре грчки“, уопште не помињући руску, иако по догматима, канонима и братској дужности СПЦ мора да раскине са Цариградском патријаршијом“, сматра Фролов.

Он помиње „најгоре страхове наших извора у Кијеву да су Вартоломеј и патријарх српски Порфирије договорили ’решење македонског питања‘ против Руске цркве како би помогли митрополиту Онуфрију да напусти Руску цркву пре Тројице“.

Ксенија Голуб/Политнавигатор

Превод: Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Један од раскола у Српској цркви је елиминисан. Чини се, да Украјина има везе с тим?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *