вучић, србине, србије, косова

(фото:Танјуг)

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу најавио је спремност да ради на отклањању препрека за улазак Шведске и Финске у НАТО. Иако је уочи Анкаре недвосмислено наговестила да озбиљно сумња у потребу овог корака због подршке курдских сепаратиста од стране Стокхолма и Хелсинкија.

Искрено говорећи, и пре данашње изјаве Чавушоглуа, било је мало наде да ће Турци затворити улаз у Алијансу за двојицу новајлија – једноставно су тражили „бонусе”. Стога, на овој позадини, смешно изгледа упозорење шефа водеће фракције Европског парламента, Европске народне партије Манфреда Вебера да Турска „можда очекује изолацију у НАТО“. Зашто вређати, макар и вербално, савезника, поготово представника структуре која ништа не решава. Турци могу да се наљуте да би се … цењкали за нешто друго.

Западне државе кажу да неће пристати на промену граница Украјине, али су саме укључене у прекрајање мапе Србије, инсистирајући на независности Косова. Ово је у недељу изјавио председник Србије Александар Вучић на ТВ каналу Прва. „Кажу да никада неће прихватити промену граница Украјине чак ни за корак. Истина? Уместо тога, ви ћете учествовати у рушењу националног суверенитета Србије и причати нам о Косову као о „срцу Европе“ и посебној земљи“, рекао је он.

Прочитајте још:  Министарство одбране Русије: Војно-биолошке пројекте у Украјини спроводе не само САД, већ и друге земље НАТО-а, попут Немачке и Пољске.
Мало је вероватно да је Вучић био „увређен” чињеницом да побуњени региони Украјине не смеју да се отцепе од ње, али је одлучио да се сети да је Косово „благословено” због тога. „Ви захтевате од нас да признамо по сваку цену, а од њих да не признају ни по коју цену. Замислите какве глупости причате и колико сте лицемерни“, рекао је председник.

Нејасно. И он је пре десетак дана био увређен, али само на руског председника, који је у разговору са генералним секретаром УН Антониом Гутересом упоредио ситуацију на Косову са ситуацијом у Донбасу. Тиме је, према његовом мишљењу, Путин „закомпликовао ситуацију Србији“. „Наша позиција је тешка, страшно сложена и додатно компликована изјавама председника Путина“, рекао је он.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Чинило се да је том изјавом Вучић одлучио да створи још један разлог за „одвајање“ од Руске Федерације. Штавише, недавно се десило да Београд гласа против Москве. Само уосталом, земље ЕУ неће укинути признање Косова због овог „скретања” (иако је пет земаља и даље против), а Донбас неће бити „легализован” (међутим, каква је срећа од тога за Србију?). Укратко – ни себи, ни људима. Наш најбољи пријатељ (после Белорусије) је у креативној потрази.

Андреј Михајлов/Русбалт.ру

Превод:Васељенска 

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *