У Србији је овај кадар толико дефицитаран да недостаје чак 12 000 радника!

0
возила

(Фото: Pixabay)

Србији данас недостаје око 12.000 професионалих возача, према проценама представника послодаваца, саопштила је Немачка сарадња у Србији (ГИЗ).

“Транспортна индустрија у Србији суочава се са озбиљним дефицитом професионалних возача. Стручњаци процењују да их недостаје више од десет хиљада”, наводи се у саопштењу.

Око 8.000 возача недостаје у друмском теретном транспорту, са Ц и ЦЕ категоријом, а око 4.000 возача у сектору аутобуских превозника, са Д и ДЕ категоријом.

“Ово ствара све већи проблем за послодавце у друмском транспорту и кориснике услуга у Србији, због чега је подстицање едукације ради повећања њиховог броја изузетно важно”, каже генерални директор Србијатранспорта Горан Алексић.

Иако су зараде за ово дефицитарно занимање значајно повећане, једна од великих препрека за оне који желе да се њиме баве, према мишљењу Алексића, представљају строги услови лиценцирања, чак строжији него у многим државама ЕУ, као и висока цена обуке.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Откако је у 2020. уведен нови начин сертификације возача, у Србији се успостављао систем центара за обуку, сертификовали су се стручни предавачи, регистровали ЦПЦ центри, захваљујући чему сада постоји сертификовано 20 центара за ЦПЦ обуку, наводи се у саопштењу.

Алексић наводи да се уз то свакако очекује и доношење системских мера у циљу унапређења пословања и подстицања едукације и тиме повећања броја професионалних возача у друмском транспорту.

У току 2021. број професионалних возача са ЦПЦ сертификатом (Стручна професионална компетенција професионалних возача) повећан је за 238, а то је, како наводи ГИЗ, између осталог захваљујући програму обука ‘Од почетника до професионалног возача’ који је спровео центар ДИМАK (Немачки информативни центар за миграције, стручно образовање и каријеру) у сарадњи са Србијатранспортом, АМСС – Центром за моторна возила и Панонтранспортом.

Прочитајте још:  Судар аутобуса и два возила – петоро деце превезено у Тиршову

“Чињеница да смо имали 500 пријављених кандидата указује на велику заинтересованост незапослених, поготово угрожених група нашег становништва да помоћу ове дефицитарне професије унапреде свој социјални статус и формално запослење, а за чије скупе обуке које дуго трају као и коначно сертификовање углавном немају финансијских могућности”, каже Марија Богдановић, вођа глобалних програма “Миграције за развој” и “Миграције и дијаспора” у Србији и руководилац ДИМАK центра,

Она наводи да се међу пријављеним кандидатима нашао значајан број жена, повратника из иностранства, припадника мањинских група, социјално угрожених категорија грађана и дугорочно незапослених.

Нова економија

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *