УН упозоравају: Следећи рат у Европи је у БиХ, а криви су- ко други него Срби!

0

Сарајево (Фото: Pixabay)

„Забринути смо да би Балкан могао да буде следеће жариште“, рекла је Доника Гервала-Шварц, , прошле недеље током посете Јерусалиму. Разлог за нервозу у југоисточној Европи је рат против Кијева.

„Немамо илузија о томе шта Путин жели да постигне у Украјини“, рекао је политичар, а преноси Јерусалем Пост. „Могу се уочити сличности између понашања Русије у Украјини и понашања Србије у региону. Београд мора „да пошаље јасан сигнал да још један рат на Балкану није опција”.

Зашто је? Босна и Херцеговина је савезна држава у којој би Федерација Босне и Херцеговине и Република Српска заједно требале управљати богатством земље. Иако су ентитети добили велику аутономију, области као што су одбрана и борба против организованог криминала ограничене су на савезни ниво.

Сада српски националисти покушавају да то промене – и тако средњорочно дижу државу у ваздух. УН такође звоне на узбуну: „Сукоб у Украјини је отрежњујући подсетник“, упозорио је високи представник Кристијан Шмит у Савету безбедности УН почетком маја , „да чак ни у 21. веку рат на европском тлу није немогућ .”

“Не можемо да останемо мирни”

Босанскохерцеговачки Срби се стога све више ослањају на речи и дела која би нарушила темеље државе Босне и Херцеговине – на пример доношењем закона, повлачењем из заједничких органа или опструкцијом правосуђа. „Могућност да ће се тензије загрејати или да ће се покренути запаљиви инциденти остаје велика“, објашњава Шмит.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Једностране промене босанских Срба би „угрозиле територијални интегритет Босне и Херцеговине“, упозорава Баварац. Али његов ауторитет неће гледати: „Не можемо да останемо мирни док се 26 година мира, стабилности и напретка демонтира“. Шмит је позвао ЕУ да држи отворена врата Сарајеву да се придружи заједници.

Прочитајте још:  Лавров је позвао Гутереша да поткрепи своје изјаве у вези са украјинском децом

Шефик Џаферовић, који представља Председништво БиХ, потврђује да његова земља „осећа снажне последице агресије на Украјину“. Босна је већ десет месеци у „дубокој политичкој кризи“, подстакнута пријетњама отцјепљењем од Српске и блокадом државних институција.

Међутим, састанак Савета безбедности није донео никакав напредак. Руски представник је одбио сарадњу јер није одобрен став немачког Шмита. Високи представник УН вероватно неће последњи пут упозорити на нови пожар на Балкану.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *