Како да имамо довољно струје, а да је не увозимо

0

(фото: Sputnik / Taras Litvinenko)

У тренутку када Србија увози струју и угаљ и то по високим ценама и када већ сада мора да планира довољне количине ових енергената за редовно снабдевање током наредне зиме, председник Србије Александар Вучић је у јавном обраћању као једну од могућности да се овај проблем реши поменуо и модуларне реакторе, захваљујући којима би престали или бар смањили увоз електричне енергије.

Упитан о чему је заправо реч, мр Жељко Марковић, консултант у „Дилоиту” и један од бивших директора у ЕПС-у, каже за „Политику” да су мали модуларни реактори СМР напредни нуклеарни реактори који имају капацитет снаге до 300 мегавати. Њихова предност је у томе што су знатно мањи у односу на стандардне нуклеарне реакторе, и што су модуларни што значи да се њихови системи и компоненте састављају у фабрици која их производи и потом транспортују као јединствена целина до локације за уградњу.

Друга предност је у томе што се могу постављати на локацијама које нису погодне за веће, конвенционалне нуклеарне електране. Они су јефтинији и смањују време изградње, а могу се и постепено градити у складу са растом потрошње. У поређењу са постојећим реакторима, предложени СМР пројекти су једноставнији, а концепт безбедности за њих се често више ослања на пасивне системе. То значи да у ванредним случајевима није потребна никаква људска интервенција, спољна снага или сила да се системи искључе, што повећава сигурност и безбедност ове врсте реактора, и тиме се елиминише или знатно смањује потенцијал за небезбедно испуштање радиоактивности у животну средину у случају удеса.

Прочитајте још:  У Приштини купују дронове за 12,2 милиона евра

– СМР пројекти такође имају смањене потребе за горивом. Електране засноване на овим реакторима пуниће се горивом на сваких три до седам година, па у поређењу са једном до две године код конвенционалних реактора, то је једна од њихових предности. Њихова примена би у Србији била интересантна првенствено као заменске јединице за класичне блокове у термоелектранама у циљу транзиције ка декарбонизованој будућности – објашњава наш саговорник.

Тако би блокови у ТЕНТ А, који су при крају технолошког века, могли бити замењени СМР. То би знатно смањило и време градње и развоја пројекта, јер већ постоји развијена остала инфраструктура потребна за рад једне електране. Ова врста реактора још није доживела комерцијалну примену и велики број јавних и приватних институција активно учествују да се СМР технологија реализује у овој деценији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Упитан да ли је овде реч о чистој енергији, одговара да јесте, јер при производњи струје из нуклеарних реактора не постоји емисија гасова „стаклене баште” у атмосферу. О трошковима производње из овог типа електрана као и о њиховој цени је рано говорити, будући да још нема комерцијалних електрана (сем поменуте у Русији), па тако не можемо да са сигурношћу причамо о цени развоја пројекта електране и трошку производње струје. Што се тиче њиховог капацитета, употребом више модула, могуће је задовољити потребе за електричном енергијом у Србији, наводи Марковић.

– Постоје наши стручњаци који се баве нуклеарном енергетиком и радом у електранама у свету, али будући да не школујемо наше кадрове, у прво време бисмо морали да користимо стручњаке из других земаља. То свакако није проблем и за одговарајућу плату и услове сигурно ћемо моћи да запослимо кадрове из иностранства док се не образују наши стручњаци – наглашава Марковић.

Прочитајте још:  Зашто су техника, гардероба и гориво скупљи него у неким земљама Западне Европе?

Што се тиче инфраструктуре, потребна је иста она која је неопходна за сваку електрану. Без обзира на то да ли бисмо се сада прикључили неком од постојећих пројеката, и ушли у изградњу електране са СМР, она би могла да буде оперативна тек за 10 година, закључује наш саговорник.

​Руска плутајућа нуклеарна електрана је прва на свету са СМР

Руска плутајућа нуклеарна електрана „Академик Ломоносов”, прва је нуклеарна електрана са СМР на свету која је почела са комерцијалним радом у мају 2020. године, и производи енергију из два СМР-а од 35 мегавати. Други СМР пројекти су у изградњи или у фази лиценцирања у Аргентини, Канади, Кини, Русији, Јужној Кореји и Сједињеним Америчким Државама. Више од 70 комерцијалних СМР-а се развија широм света, а њихова економска конкурентност тек треба да се докаже у пракси након што се примене.

Јасна Петровић Стојановић / Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *