Спречена артиљеријска паљба у близини Луганска, Кијев гранатирао више градова Донбаса

0

BELGOROD REGION, RUSSIA - FEBRUARY 24, 2022: A Russian military vehicle is seen near Oktyabrsky, Belgorod Region, southwest Russia. Early on 24 February, Russia's President Putin announced his decision to launch a special military operation after considering requests from the leaders of the Donetsk People's Republic and Lugansk People's Republic. Anton Vergun/TASS Россия. Белгородская область. Российские военнослужащие в районе поселка Октябрьский рядом с российско-украинской границей. Утром 24 февраля президент РФ Владимир Путин объявил, что в ответ на обращение руководителей Луганской и Донецкой народных республик он принял решение о проведении специальной военной операции. Антон Вергун/ТАСС

Наставља се специјална војна операција Русије у Украјини. Фабрика „Азовстаљ“ је ослобођена, сви украјински екстремисти су се предали, а према првим информацијама, међу њима има и страних плаћеника. Истовремено, док је ситуација у оближњем Маријупољу након дужег времена мирна, у правцу Попасне се наставља офанзива.

Снаге ДНР и ЛНР су уз ватрену подршку руске војске ослободиле и успоставиле пуну контролу над 216 насеља на територији Доњецке Народне Републике, саопштио је штаб територијалне одбране ДНР.

Украјинске снаге гранатирали су град Первомајск у Луганској Народној Републици испаливши на њега 10 пројектила, саопштено је из Заједничког центра за контролу прекида ватре.
Како се наводи, напад је изведен у раним јутарњим сатима, а коришћена је муниција калибра 122 милиметра.
Истовремено, снаге Кијева гађале су и Јасиновату у Доњецкој Народној Републици ипаливши три ганате калибра 120 милиметара. Овај напад је уследио нешто касније, око осам сати по локалном времену.
За сада нема информација да ли је било повређених.
Припадници руске националне гарде уништили су упориште украјинске војске код Луганска, а том приликом ликвидирано је 20 војника.
Према наводима руске навионалне гарде, током извиђања из ваздуха примећено је упориште украјинских снага одакле су планирали да изведу артиљеријску паљбу.

„Са циљем да се спречи напад украјинске војске, минобацачима је то упориште уништено – ликвидирано је 20 људи и уништено једно пикап возило које се ту налазило“, наводи се у саопштењу.

У наредних десетак година тешко да ће било која држава моћи да направи средство које ће бити у стању да пресретне руску балистичку интерконтиненталну ракету „Сармат“, изјавио је главнокомандујући руским ракетним снагама стратешке намене Сергеј Каракајев.

„Те специфичности новог ракетног комплекса показују да противракетна одбрана која је у стању да је обори тренутно не постоји, и неће постојати, у најбољем случају, у наредној декади“, рекао је он.

Прочитајте још:  Драшко Станивуковић: Нема геј параде у Бањалуци, довољна је она у Сарајеву
Каракајев је истакао да „Сармат“ може да лети и преко Северног и Јужног пола, као и по другим трајекторијама које данас нису заштићене.
Додао је и да ће нова руска интерконтинентална балистичка ракета бити „на дежурству“ наредних 50 година будући да се ради о „перспективном ракетном комплексу“.
Спутњик
БОНУС ВИДЕО:
https://youtu.be/vbR_TLMNIgY

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *