ЛЕКАР У ВАЗИ Божур штити кућу од зла и исцељује од ових болести

0

(фото:Shutterstock)

Лековити божури су пуно више од лепог, пролетњог цвета. Могу се похвалити бројним својствима која помажу у бризи за здравље и бољи живот. Латице божура су јестиве и сирове и куване, а цветове у целини можемо скувати на пари па појести ако осетимо грчеве у стомаку.

Божури се вековима користе у традиционалној кинеској медици. Стари Кинези су их користили због антиспазмодичних својстава те су њима лечили нападе епилепсије. Данас се овај прекрасни цвет пођеднако користи у медицинске и козметичке сврхе.

Прах од семена божура

Користи се против слабости, несвестице, промуклости, растројства нерава: узима се семе божура уситњено у прах 2-3 пута на дан, на врх ножа са мало воде или вина.

Спада у најзахвалније за одржавање, а његови раскошни цветови најлепши су украс башта и домова у пролеће. Божур је вишегодишња жбунаста, дрвенаста биљка, која се најчешће гаји због својих декоративних цветова.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Не може сваки мушкарац са самосталном женом: Ево зашто!
И оно што не најлепше за све узгајиваче је то што не мора да се пресађује сваког пролећа већ може да цвета годинама, без паузе.

Познат је и по латинском називу Паеониа. Име је добио по грчком Богу Пеону који је излечио Плутона овом биљком. Зевс је морао да преобрази ученика у прекрасан цвет кад је показао да овај више обећава од учитеља.

Међу првим народима на свету који су препознали његову лепоту били су Кинези. Њихово стрпљење заслужно је за однеговани први култивисани божур.

Иначе је цвеће које успева на плодном земљишту слабо киселе реакције и умерене влаге. Отпоран је на ниске температуре и у нашим климатским условима добро презимљава.

С обзиром на то да је божур вишегодишња биљка, земљиште се мора добро припремити пре садње додавањем органских и минералних ђубрива.

Посебна пажња се биљкама поклања у првој години гајења, где се одстрањују сви цветни пупољци како би се стимулисао раст наџемних и поџемних вегетативних органа. У другој години се остављају само 1 до 2 цвета по биљци. У трећој и наредним годинама одстрањују се пострани изданци и остављају се 5-7 цветова по биљци.

Значење биљке

Значење овог цвећа је вишеструко, а представља следеће вредности:

Част, поготово за људе који доносе част целој својој породици кроз успех и богатство

Романсу и романтичну љубав с посебним нагласком на љубав између двоје странаца.

Када млада бира цвеће за свој букет, саветује се да обавезно у њега уврсти и божуре јер симболизују срећан брак и склад брачног пара.

Лепоту у свим облицима

Негде га ипак сматрају несрећним и цвећем који симболизује срамоту и срам

Значење боја

Значење које цвет има се мало мења због нијансе или боје. Међутим, постоји неколико боја које мењају оно што божур значи, а то су:

Прочитајте још:  Невероватна моћ домаћег уља од магнезијума: Ових 10 болести лечи као од шале!
Ружичаста – најромантичнија боја божура, идеална за венчане букете и уређење стола

Бела или светло ружичаста – приказује срамежљиви аспекат значења, те може да значи жаљење или извињење због неке непријатности.

Јарко црвена – ова боја се највише цени у Кини и Јапану и повезује се поштовањем. Уједно је и најзначајнији симбол богатства и просперитета у тим културама.

Због гордог држања, боје живота, лепоте, богатства и сједињења, црвени божур цвет симболише част и богатство. Код нас је божур познати симбол Косова.

Божур прочишћава и тера зле духове

Одређени облик божура, познат и као „биљка Паеониа“, вековима је део источне традиционалне медицине, те се сматра биљком која тера негативну енергију и зле духове.

Лекари традиционалне медицине верују да је одличан и за болове у стомаку и проблеме с мокрењем.

Прочитајте још:  Лекар антиваксеру: Нећу плакати на твом гробу; Умро две недеље после 3. дозе!
Недавна научна испитивања спојева у овом цвету показују велики напредак у откривању лека против накупљања мастоцита, тешких инфекција отпорних на антибиотике и упалних реакција без узрока.

Порука ове биљке

Памтите како се ваша дела одражавају на вас и друге, те увек поступајте часно и с поштовањем.

Не бојте се се да се извините ако погрешите и поделите своју љубав с другима.

Ало

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *