Русија и Кина ставиле су вето на амерички нацрт санкција Северној Кореји

1
Северна Кореја

Северна Кореја (Фото: REUTERS / KCNA)

Русија и Кина ставиле су вето у Савету безбедности Уједињених нација на нацрт америчке резолуције о јачању санкција против ДНРК, јавља дописник РИА Новости.

За усвајање документа гласало је 13 чланица Савета безбедности УН.

Прочитајте још:  Кадиров најавио разминирање Северодоњецка у ЛНР за 70 одсто
У резолуцији је наведено да Савет безбедности најоштрије осуђује лансирање интерконтиненталне балистичке ракете коју је ДНРК извршила 24. марта, као и низ других недавних тестова балистичких ракета у Северној Кореји.

Нацрт се позивао на текст Резолуције 2397 из 2017. године, у којој се наводи да, ако ДНРК изврши нову нуклеарну пробу или лансирање балистичке ракете способне да испоручи пуњење интерконтиненталном домету, или тест који би довео до развоја такве ракете, Савет безбедности ће предузети мере за даље ограничавање извоза нафте у Северну Кореју.

Аутори данас блокиране резолуције предложили су смањење обима дозвољених испорука сирове нафте Пјонгјангу. Ако је пре тога Савет безбедности УН дозволио да се Северној Кореји током године испоручи четири милиона барела, односно 525.000 тона сирове нафте, онда је садашњи пројекат овај обим свео на три милиона барела, односно 393.750 тона.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

1
Раније је Савет безбедности дозвољавао извоз до 500.000 барела нафтних деривата годишње у ДНРК (укључујући дизел гориво и керозин) годишње (укључујући дизел гориво и керозин), али је новим документом предложено смањење обима на 375.000 барела или 46.875 тона.

Прочитајте још:  Лавров: Урушавање „украјинског пројекта“ је већ почело
Уколико би резолуција била усвојена, Северна Кореја би морала да престане да извози минерална горива, нафтне деривате и производе њихове дестилације, битуменске супстанце, минерални восак, сатове и резервне делове за њих. Све државе су требале забранити куповину ових предмета од ДНРК.

У тексту је такође наведено да све државе чланице УН морају да зауставе директну или индиректну набавку, продају или трансфер свих дувана и дуванских производа у Северну Кореју. Поред тога, нацрт резолуције забрањује куповину од ДНРК или олакшавање куповине услуга које се односе на информационе и комуникационе технологије.

Прочитајте још:  РАТ НА ПОМОЛУ! СЕВАЈУ ВАРНИЦЕ ИЗМЕЂУ ДВЕ СИЛЕ! Турска спроводи у дело нову опасну стратегију!
Поред тога, текст је предложио замрзавање имовине и забрану путовања Ким Су Ила. Аутори тврде да је реч о „представнику Одељења војне индустрије, који се налази у Вијетнаму, који надгледа развој балистичких пројектила у ДНРК“.

Аутори резолуције су такође позвали на замрзавање имовине севернокорејске сајбер структуре Лазарус Гроуп и две компаније: Кореа Намганг Традинг Корпорејон и Хаегумганг Традинг Корпорејшн.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Русија и Кина ставиле су вето на амерички нацрт санкција Северној Кореји

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *