Сабор Украјинске православне цркве прогласио пуну независност

0

(Фото EPA-EFE/Wojtek Jargilo)

Сабор Украјинске православне цркве (УПЦ) данас је изразио неслагање са ставом патријарха руског и целе Русије Кирила у вези са сукобом у Украјини и усвојио измене у уставу УПЦ, које значе њену потпуну независност, преноси Интерфакс.

Сабор УПЦ, која је под јурисдикцијом Руске православне цркве, усвојио је одговарајуће допуне и измене устава о управљању УПЦ, које значе њену потпуну самосталност и независност, наведено је саопштењу објављеном на сајту УПЦ, преноси агенција.

Савет је се обратио и руским властима са захтевом за наставак преговарачког процеса.

Учесници Сабора су изразили наду да ће „проблем раскола у украјинском православљу бити превазиђен” и оценили да је први услов окончање заузимања цркава и принудно преношење парохија УПЦ у неканонску Православну Цркву Украјине (ПЦУ), пренео је Танјуг.

Сабор УПЦ скреће и пажњу на „стварну зависност ПЦУ од Цариградске патријаршије” и на чињеницу да је канонски статус УПЦ „знатно инфериорнији” у односу на слободе и могућности у спровођењу црквене делатности, које су предвиђене повељом УПЦ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Православна црква Украјине је делимично призната православна црква чију је аутокефалност Васељенска патријаршија у Истанбулу одобрила у јануару 2019. године.

Тренутно аутокефалност Православне цркве Украјине признају Васељенска патријаршија Цариграда, Александријска патријаршија, Кипарска црква и Грчка црква.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *