Бивши хрватски министар: ГАЂАЛИ СМО KОЛОНУ ИЗБЕГЛИЦА, АЛИ НАМ ОНЕ НИСУ БИЛЕ ЦИЉ

0

Мате Гранић

Бивши министар спољних послова Хрватске Мате Гранић тврди да је у колони избеглица коју су напали хрватски авиони августа 1995. године било и тенкова и камиона са наоружање. Цитира и извештај Хјуман рајтс Воча који тражи даљу истрагу случаја!

Мате Границ́ је потврдио да су хрватски авиони 7. августа 1995. године напали конвој српских избеглица на територији БиХ, али за разлику од припремљених оптужница против четворице хрватских пилота у којима српско тужилаштво тврди да су гађали цивиле који беже из Републике Српске Kрајине, специјални саветник премијера и тадашњо министар спољних послова, јасно је ставио до знања да су мете војни камиони, тенкови и друго тешко наоружање Војске Kрајине. Његову оцену потврђује и Хјуман Рајтс Воч, пише Нови лист.

„У колони оних који су пребегли у Србију интервенисали су тенкови и камиони који су из Хрватске превозили оружје босанским Србима. Дакле, исти људи који су починили злочине у Хрватској носили су то оружје босанским Србима. Они су дакле били легитимна мета”.

“Наравно, било је колатералних жртава, као у операцији Олуја, али када се погледа историја последњих 50 година, било је мање таквих жртава у Олуји него у било којој операцији наших савезника, као што су Ирак или Авганистан. Због тога се много пажње поклањало цивилима“, рекао је Границ́.

„Нико није наредио напад на Србе који су напустили Хрватску у БиХ. Све је кристално јасно, на мети је била војска која се повлачила са тешким наоружањем. Рат у БиХ је још увек трајао, а Хрватска војска је на основу Сплитске декларације „поступила да спречити снаге босанских Срба да преузму оружје и потом га употребе против наших војника“, поновио је Границ́, напомињуц́и да ни Хашки трибунал није показао никакав интерес. Будите сигурни да би било другачије да су имали доказе да је Хрватска војска у том случају починила ратни злочин“, закључио је Гранић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Ко то почиње дијалог са Рио Тинтом и у чије име ?

Kао Аргумент он наводи извештаје невладине организације Хуман Ригхтс Ватцх о Олуји у августу 1996. године. На основу разговора са сведоцима, утврдили су да су “један или два хрватска авиона” ракетирала колону код Босанског Петровца, погодила два камиона и више личних возила, при чему је најмање пет погинуло, а 18 људи повређено. ХРВ, међутим, цитира неименованог крајишника који им је рекао да су се са тенковима, тешком артиљеријом и великом количином муниције придружили избегличкој колони. Намера им је била да све то предају Војсци Републике Српске.

Зато ХРВ наводи да изгледа да су српске избеглице страдале као колатералне жртве легитимног напада на војни циљ и да није било кршења међународног хуманитарног права. Међутим, ХРВ закључује да је потребна даља истрага о томе да ли је Хрватска војска предузела све мере предострожности како би смањила потенцијалну опасност за цивиле.

Васељенска/ Нет.хр

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *