Након 10 година Анђелковић рекао Вучићу: Спасибо за дружбу!

3

Фото: Media Centar

Главни вучићевац међу Радуновом екипом кренуо да окрене ћурак наопако…

Иначе Драгомир Анђелковић је и први пут први јавно иступио подржавајући Вучића, имајући то у виду, односно да је у питању плаћени аналитичар који ради за власт, онда можемо слободно да претпоставимо да је Вучићу време одбројано.

Само још да видимо коме ће се Анђелковић и екипа сада приклонити и можемо да играмо на сигурицу у кладионицама на изборима.

Васељенска

Бонус видео

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

3 утиска на “Након 10 година Анђелковић рекао Вучићу: Спасибо за дружбу!

  1. Dragomir Andjelkovic je jedan obicni dupeuvlakac, placeni “analiticar” , kao sto je i “Dodikov “prvi obavestajac” Predrag Ceranic, koji je bio dousnik SDB BiH, pre rata i imao preudonim “Slavuj”!

    1. Ovo sam nasao na internetu, potvrdjuje Vas komentar:

      https://www.oslobodjenje.ba/magazin/rodni-kraj/procitajte-ko-je-predrag-ceranic-jedan-od-najutjecajnijih-dodikovih-savjetnika

      Pročitajte – Ko je Predrag Ćeranić, jedan od najutjecajnijih Dodikovih savjetnika
      RODNI KRAJ06/02/2017 u 09:07 h
      Oslobodjenje-Web
      https://www.oslobodjenje.ba/magazin/rodni-kraj/procitajte-ko-je-predrag-ceranic-jedan-od-najutjecajnijih-dodikovih-savjetnika

      OSLOBOĐENJE PORTAL

      Predrag Ćeranić je rođen u Zenici, a studirao je u Sarajevu i tada je, podsjećamo, angažovan kao saradnik Službe državne bezbjednosti Sektora Sarajevo – SFRJ.

      On je, naime, u martu 1986, kako je navedeno u zvaničnom prijedlogu SDB-a, angažovan pod pseudonimom Slavuj.

      Ćeranić je u to vrijeme bio student treće godine Filozofskog fakulteta u Sarajevu i privremeno je bio nastanjen u studentskom domu.

      Uz napomenu da su realizujući mjere predložene u operativnoj informaciji iz janara 1986. ostvarili kontakt sa Ćeranićem, iz SDB-a su naveli sa im je on “dao više bezbjednosno-interesantnih saznanja o Željku Paviću, a koje su se odnosile na identifikaciju njegovih bliskih veza pred kojim je negativno istupao”.

      image
      Oslobodjenje-Web Predrag Ćeranić je jedan od najutjecajnijih savjetnika Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske kojem su SAD 17. januara uvele sankcije.

      “Nakon toga Ćeranić se više puta samoinicijativno javljao Službi, te davao saznanja o Pavićevim neprijateljskim komentarima sa pozicije građanske desnice i hrvatskog nacionalizma, koja su provjerena i putem pouzdanog izvora.

      Kroz sve dosadašnje kontakte, Ćeranić je pokazao spremnost na dobrovoljnoj osnovi i na konspirativan način sarađuje sa Službom, a kako je u mogućnosti da prati i da nas blagovremeno informiše o kretanjima i bezbjednosno-interesantnim komentarima Pavića, te predlažemo da se Ćeranić angažuje kao operativna veza i vodi pod pseudonimom Slavuj”.

      Ovaj prijedlog koji su potpisali su Zlatan Ramić i Munir Alibabić, je prihvaćen te je Ćeranićevo angažovanje, pod pseudonimom Slavuj, odobreno.

      (Članak je preveden i na engleski jezik: Read: Who is Predrag Ćeranić, one of Dodik‘s closest advisors)

      ————

      https://zurnal.info/clanak/prekrsen-statut-u-komisiji-plagijator-i-doktor-zastite-na-radu-/21016

      ISTRAGA
      KAKO JE PREDRAG ĆERANIĆ IZABRAN ZA DEKANA FBN: Prekršen Statut, u komisiji plagijator i doktor zaštite na radu
      Njegovim imenovanjem za dekana je prekršen Statut Univerziteta u Banjaluci, što jeste bilo problematično, zbog čega je Senat univerziteta promptno zatražio izmjene Statuta od Ministarstva prosvjete i kulture. Izmjene Statuta se usvajaju, a nezakonito imenovanje Ćeranića za v.d. dekana se formalno pokriva

      Piše: Ljiljana Kovačević Objavljeno: 12. ožujak 2018. 13:12
      Prekršen Statut, u komisiji plagijator i doktor zaštite na radu

      Fakultet bezbjednosnih nauka (FBN) u Banjaluci je 6. marta obilježio godišnjicu postojanja. Na čelu FBN-a je Predrag Ćeranić, udarna igla poropagandističkog tima Milorada Dodika, koji je prethodno bio savjetnik ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača.

      Godinama se Ćeranić za račun vlasti u RS bavi spinovanjem i podmetanjima protiv političkih protivnika i kritičara vlasti.

      Kao takav, izrazito politički opredijeljen, Ćeranić nikako nije trebalo da postane dekan FBN-a.

      Ako se zanemari ovaj etički aspekt, koji jeste veoma bitan, ali nije opredjeljujući za izbor dekana na fakultetima, kao i čisto politička pozadina Ćeranićevog imenovanja, jer je na tu poziciju došao po nalogu vrha vlasti u RS, postoje formalne prepreke zbog kojih se on nikako nije mogao naći na toj funkciji. Riječju, Čeranićevo imenovanje je nelegalno i to iz više razloga.

      NELEGALNE ODLUKE

      Njegovim imenovanjem za dekana FBN-a prekršen je Statut banjalučkog Univerziteta, član 57., tačka 2., u kojem je jasno navedeno da se na mjesto dekana mogu imenovati samo vanredni i redovni profesori. Ćeranić ima zvanje docent, koje je dobio krajem 2016. godine, pod vrlo čudnim okolnostima.

      Sama konkursna procedura, prema kojoj je Ćeranić izabran u zvanje docenta, sporna je zato što je konkurs trebalo da bude raspisan na prijedlog nastavno–naučnog vijeća FBN-a, koji u to vrijeme nije ni postojao niti je bio upisan u Registar visokoškolskih ustanova. U to vrijeme FBN nije imao ni dozvolu za rad Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, čime nisu ispunjeni uslovi iz člana 20. Zakona o visokom obrazovanju u Republici Srpskoj.

      Njegovim imenovanjem za dekana je prekršen Statut Univerziteta u Banjaluci, što jeste bilo problematično, zbog čega je Senat univerziteta promptno zatražio izmjene Statuta od Ministarstva prosvjete i kulture. Izmjene Statuta se usvajaju, a nezakonito imenovanje Ćeranića za v.d. dekana se formalno pokriva.

      To, međutim, ne znači da je Ćeranićevo imenovanje sada legalno. Činjenica je da je izvještaj Komisije, koja je predložila Ćeranića za dekana FBN, od 8. marta prošle godine nezakonit, jer jedan od članova komisije nije imao univerzitetsko zvanje, već samo interni izbor na Kriminalističko-policijskoj akademiji u Zemunu, koja je akreditovana kao Visoka škola-akademske studije. To dokazuje i potvrda Ministarstva prosvjete Srbije, u kojoj se decidno kaže da je KPA akreditovana kao Visoka škola akademskih studija u Srbiji i da nije akreditovana kao Univerzitet.

      KPA iz Zemuna nema rektora, već ima dekana i svi nastavnici sa KPA nisu kompetentni da izvode nastavu na FBN.
      Međutim, oni jesu angažovani kao nastavnici na FBN u Banjaluci, dobijaju solidne honorare, čime su, nema sumnje, nagrađeni jer su predložili Ćeranića za dekana i omogućili njegov nelegalni izbor.

      DOBRONAMJERNA KOMISIJA

      Jedan od članova Komisije koja je omogućila Ćeraniću zvanje docenta, dr Dragan Mlađan, kao profesor KPA nije bio kompetentan da bude član Komisije, jer nije univerzitetski profesor, a magistrirao je i doktorirao na Fakultetu zaštite na radu, što znači da nije u naučnim vodama oblasti bezbednosti.

      Član komisije bio je dr Goran Amidžić, čiji je rad “Društvena struktura i kriminalitet” u potpunosti plagiran. On je koristio dijelova tri različita rada, čije segmente su autori plagIrali u cjelini, a pokradeni profesori javno otvorili proceduru oko plagijata.

      Amidžić je diplomirao na Kriminalističko-policijskoj akademiji u Beogradu, a potom je doktorirao na Fakultetu bezbjednosti Univerziteta u Beogradu. Bivši je direktor Visoke škole unutrašnjih poslova u Banjaluci i visoki je oficir u MUP-u Republike Srpske. Amidžić je izabran za docenta na FBN Banjaluka, mada postoje jasni dokazi da je plagirao “svoj” naučni rad.

      S obzirom na to da je Amidžić plagirao svoj rad, prepisujući cijele dijelove naučnih radova autora iz Srbije i Hrvatske, ne čudi što su on i ostali članovi Komisije kao naučni rad vrednovali više od 130 novinskih članaka Predraga Ćeranića.

      Notorno je da ti članci, objavljeni uglavnom na portalima sa sjedištem u Srbiji, nemaju stručnu niti naučnu relevantnost, već su dnevno-političkog karaktera. Ti članci svakako nemaju veze sa naučnim radom, ali je Ćeranić doktorirao u spinovanju, širenju fake news i govora mržnje prema svima onima koji imaju kritički odnos prema aktuelnoj vlasti u RS, targetirajući ih tako kao potencijalne mete pobirnika režima.
      Milan Mataruga, koji je u vrijeme Ćeranićevog imenovanja za dekana FBN-a bio rektor Univerziteta u Banjaluci, smijenjen je prije par mjeseci sa te funkcije. Ne zbog nelegalnog imenovanja Ćeranića, već činjenice da je zasmetao moćnicima iz vlasti koji žele da imaju potpuni monopol nad upravljanjem Univerzitetom.

      Akademska zajednica i dalje je nijema u vezi sa ovim slučajem, a jedini je Braco Kovačević, redovni profesor sociologije na Fakultetu političkih nauka, podnio ostavku na članstvo u Senatu zbog Ćeranićevog izbora za dekana FBN-a, jer nije želio da učestvuje u tim prljavim igrama.

      Sve žalbe Prosvjetnoj inspekciji RS, koje su uputili neki od profesora, smatrajući da je Ćeranićevim imenovanjem za dekana FBN-a, kao i izborom određenih profesora na tom fakultetu, banjalučki Univerzitet uvučen u blato, ostale su bez ikakve reakcije.

      (zurnal.info)

  2. https://www.rtvbn.com/3851578/najblize-ljude-oko-dodika-obucavala-cia

    Ljude bliske Dodiku obučavala CIA
    Visoki funkcioner MUP-a Republike Srpske i blizak saradnik predsjednika Republike Srpske Predrag Ćeranić u martu 2001. godine bio je na obuci u sjedištu CIA-a u američkom gradu Lengliju.

    REPUBLIKA SRPSKA03.02.2017 | 20:41
    Ljude bliske Dodiku obučavala CIA. To je potvrdio sam Ćeranić u intervjuu Slobodnoj Bosni koji je objavljen 5. juna 2008. nakon što ga je tadašnji visoki predstavnik Miroslav Lajčak smijenio zbog saradnje sa Stojanom Župljaninom.

    U intervju koji je dao Mirhi Dedić, novinarki Slobodne Bosne, Ćeranić se u više navrata hvali dobrim saradnjom i odnosima sa Amerikancima, i očekuje njihovu pomoć jer smatra da je nepravedno izbačen iz Službe.

    „Bio sam u sjedištu CIA-e u Lengliju, i to na poziv Vlade Sjedinjenih Američkih Držva u martu 2001. godine kada sam predvodio delegaciju Obavještajno-bezbjednosne službe Republike Srpske. Imali smo niz sastanaka po pitanju zajedničkog djelovanja na međunarodnom terorizmu. Valjda su i američke službe prije nego su me pozvale izvršile određene provjere o meni i mojoj podobnosti“.

    Najzanimljiviji dio intervjua odnosi se na Ćeranićeve tvrdnje da je kao pouzdan partner pomogao Amerikancima da otkriju dva vozila koja su navodno nestala u BiH tokom tajne operacije otkrivanja Radovana Karadžića. Ćeranić tvrdi da je pomogao Amerikancima da povrate specijalnu opremu kako ona ne bi pala u ruke Rusima, te da je prethodno obezbjeđenje Radovana Karadžića ubilo dvoju američkih agenata ispred njegove kuće na Palama.

    Svoju lojalnost i odanost Amerikancima Ćeranić je bio spreman dokazati čak i svjedočenjem pred američkim Senatom.

    „Ovo što ću Vam sada reći nepoznato je javnosti, a jedna je od velikih tajni. U decembru 2000. godine, kada sam obavljao dužnost šefa operacija OBS-a Srpske, naši američki partneri zatražili su od mene pomoć. Rečeno mi je da su neki njihovi momci koji su puno radili i bili umorni ostavili u Tuzli nezaštićena dva putnička vozila, nakon čega su ona ukradena. Za njih nije predstavljao problem nestanak vozila već nestanak sofisticirane opreme za komunikaciju koja se nalazila u prtljažniku. Oni su je nazvali „blek boks“ – crna kutija, i rekli su mi da se boje da ta oprema, koja predstavlja vrhunac tehnologije, ne dođe u ruke Rusima”.

    “Maksimalno sam angažovao najbolju operativu kako bi pronašli američku opremu. Prerovili smo Tuzlu i čitavu Semberiju ali opremi, vozilima i oružju ni traga. Bio sam uporan jer sam želio pomoći Amerikancima. Nakon duže vremena u Bosanskom Novom smo pronašli kompletnu opremu, uključujući i crnu kutiju. Bilo je puno šatorsko krilo meni nepoznate komunikacijske opreme. Međutim tom prilikom smo došli do saznanja da su naši američki prijatelji prikrili dio istine”.

    “Ta vozila, dva „golfa 3“, nisu nestala u Tuzli već u Podgrabu u blizini Pala. Naime dva pripadnika američkih Oružanih snaga tragajući za Karadžićem došli su sasvim blizu kuće u kojoj se krio. Izašli su iz vozila u kojima se nalazila komunikacijska oprema, prišunjali se kući i osmatrali šta se u njoj dešava”.

    “Karadžićevo obezbjeđenje im je prišlo sa leđa, razoružalo a potom likvidiralo. Puške su zadržali za sebe, vozila prodali u Bugarskoj, komunikacijsku opremu i lične stvari američkih vojnika držali zakopane u zemlji kako se ne bi otkrile elektronskim putem. Nakon toga oprema je sakrivena u Bosanskom Novom. Spreman sam o cijelom događaju da svjedočim pred Komisijom američkog Senata“.

    Ćeranić ističe da je razočaran radom nekih Bošnjaka jer mu nisu vjerovali i nisu željeli pomoći u potrazi u traganju za Srbima – haškim bjeguncima.

    „Nasrtaje na mene je kreirao Risto Zarić uoči prvog dolaska Karle Del Ponte u Banjaluku 2001. godine. Tada je vršen pritisak na premijera Mladena Ivanića da me smijeni sa šefa operacija OBS-a jer je postojala bojazan da nakon sastanka i dolaska Del Ponte to neće biti moguće jer je kod njih postojao veliki strah da bismo mi za Karadžićem i ostalim bjeguncima poveli ozbiljnu potjeru”.

    “Žalosno je što je OHR instrumentalizovan od ljudi poput Riste Zarića, a jako su me razočarali Almir Džuvo i Zlatan Ramić jer sam vjerovao da je Bošnjacima više stalo do profesionalne istrage za haškim bjeguncima. Ja sam tokom dva sastanka u Sarajevu iznio jedan novi pristup potrage za ratnim zločincima, i moj pristup je u Sarajevu bio prihvaćen. Uspio sam sagovornike da ubijedim da su stari metodi OBE bili pogrešni. Moj pristup dao je novo svjetlo ali sam ubrzo postao opasan i neko koga je trebalo ukloniti“.

    Ćeranić je još prije rata kao mlad student Filozofskog fakulteta bio vrbovan od strane Državne bezbjednosti, i kao saradnik kodnog imena „Slavuj“ bio zadužen za praćenje i špijuniranje studenata u Studentskom domu „Bratstvo i jedinstvo“. Kasnije je napredovao do šefa Operacija OBS-a Republike Srpske, gdje ga je postavila Biljana Plavšić.

    Imajući u vidu sankcije koje su SAD uvele predsjedniku Republike Srpske, čudno je što Dodik u svom najbližem okruženju ima saradnike koje su veoma bliskom sarađivali sa američkim agentima i koje je obučavala CIA u svom sjedištu.

    Ćeranić u poslednje vrijeme u svojim javnim nastupima i kolumnama često kritikuje američku politiku, hvali Putina i Rusiju iako je prije 15-ak godina godina radio je za Amerikance i borio se da njihova oprema ne dođe u posjed Rusa.

    Treba se zapitati da li je Ćeranić možda i dalje dvostruki agent, krtica i „trojanski konj“ u Dodikovom najbližem okruženju koji odaje povjerljive informacije stranim službama sa kojima je ranije blisko sarađivao. Ćeranić je kao „slavuj“ radio za Tita, Radovana, Biljanu, Amerikance i Dodika, ali je svima okrenuo leđa nakon što su izgubili vlast i moć.

    Zbog toga bi i predsjednik Dodik trebao biti obazriv jer bi „slavuj“ mogao ponovo da propjeva i iznevjeri još jednog gospodara u bogatoj biografiji jednog obavještajca.

    Nebojša Vukanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *