Мило Ђукановић: Немогуће је имати разумевања за српску неутралност према агресији Русије

1
мила

Мило Ђукановић (Фото: Танјуг)

Председник Црне Горе Мило Ђукановић је оценио да је Западни Балкан девастиран и да озбиљно оклева када је у питању правац и стратешки курс, те је указао на то да у региону постоји проблем што у неким државама 80 одсто јавног мњења подржава Русију.

„И то није најгоре. Данас је најгоре то што постоји разумевање за такво понашање, и то ме заиста узнемирава и обесхрабрује“, казао је Ђукановић гостујући на Преспанском форуму за дијалог 2022. под називом „Обликовање будућности Западног Балкана у савременој европској безбедносној архитектури“.

Ђукановић је поручио да ЕУ мора да остане заједница вредности које баштини.

„Немогуће имати разумевања за некога ко каже да је неутралан према агресији, која између осталог, уништава европске вредности. Покушавају да то упакују као неку дипломатску вештину, али се не ради о томе, ово је ствар морала“, подвукао је Ђукановић.

Он је казао да се од ЕУ мора чути да ће отворити врата земљама које деле европске вредности, те поручио да земље Западног Балкана свакако морају урадити свој задатак.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Западни Балкан мора да уради свој домаћи задатак, успоравање наше политике довело је до успоравања реформи на Западном Балкану, то је истина. Али ми не тражимо никакву пречицу до чланства, мислим да би то било апсолутно погрешно” казао је Ђукановић.

Он је истакао да очекује да Црна Гора испуни све услове и онда уђе у ЕУ, те додао да би ишта другачије било погрешно.

Закључио да би ЕУ без оклевања требало да отвори преговоре и са Северном Македонијом и Албанијом, истичући важност визне либерализације са Косовом.

Прочитајте још:  Начелник Генералштаба Србије: Од Кфора тражимо хитне мере, ако добијемо наређење реаговаћемо

Како је додао, руска агресија деловала је отрежњујуће на земље које још увек нису чланице Европске уније, као и на саму ЕУ.

“Отрежњујуће, зато што смо схватили да се ради о агресији на европски систем вредности, европског јединства и европске безбедности”, поручио је председник Црне Горе.

Он је на званичној сесији отварања на високом нивоу под називом “Шта након рата у Украјини?”, оценио да Москва жели да се врати на геополитичку позицију која је припадала Совјетском Савезу, али како је поручио, то је немогућа мисија.

Ђукановић је указао на то да је званичнике ЕУ и НАТО упозоравао на потезе Русије, те се осврнуо на то да смо у Црној Гори “стално доживљавали руско ометање против нашег чланства у НАТО”.

“Оно што се у Црној Гори дешавало 2016. године, и оно што се дешава у Украјини сада потиче из истог извора, само што су сада бруталнији и користе бруталнија средства”, истакао је Ђукановић.

Он тврди да би биле потребне године да се превазиђу последице руског деловања и разарања.

(Бета)

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Мило Ђукановић: Немогуће је имати разумевања за српску неутралност према агресији Русије

  1. Dokzani balkanski svercer cigareta, droga, srbomrzac, poznat i kao naredbodavac ubistava mnogih
    svojih politickih oponenenata u Crnoj Gori i sire (Pukanic – CRO), namece pravila ponasanja Srbiji je freneticni glasnogovornik i zagovornik sankcija Rusiji preko svog proksi “brata” Aleksandra Vucica sa kojim radi veoma uosne poslove i pere novac u Srbiji. Hoce li ikada tome doci kraj?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *