Џаба сте се вакцинисали: Нови сојеви отпорни и на вакцине!

1

(фото:Србин.инфо)

Европа пролази кроз седми талас ковида-19 објашњен великим делом новим сојевима вируса који имају снажан капацитет да избегну заштиту створену вакцинацијом и претходним инфекцијама. Нови скок заражених се може објаснити опуштањем мера заштите али и падом имунитета људи. Сада је познато да заштита коју дају вакцине и претходне инфекције слаби после неколико месеци.

„Особе које су заражене омикрон сојем БА.1 у децембру мање су заштићене од оних заражених почетком године. Исто важи и за имунитет остварен вакцинама, иако он остаје врло снажан против тешких облика болести, имунитет мало слаби за мање тешке облике”, рекао је директор француског центра за истраживање ЦНРС Самјуел Ализон. Научници кажу и да се нови талас такође објашњава развојем нових подваријанти омикрона, БА.4 и БА.5.

У Француској, према најновијем извештају службе за јавно здравље, више недеља се примећује постепена замена соја БА.2 и бележи појава соја БА.5 код 41 одсто случајева и БА.4 код шест одсто случајева у недељи од 13. до 19. јуна.

Нови подсојеви се брже шире због двоструке карактеристике које имају, њихове веће заразности и због слабљења имунитета, односно способности да избегну имуни одговор, пренео је Танјуг.

То је већ био случај за подсој омикрон БА.1 који је могао много брже да зарази већ вакцинисане особе или особе које су прележале заразу сојем делта. Дуго се веровало да се инфекцијом стиче заштита, бар неко време. Међутим, са породицом омикрон то изгледа не важи, наводи се у студији Империјал колеџа објављеној средином јуна у публикацији Сајенс.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  За шта још можете да користите ЛАК ЗА КОСУ: Спас у правом тренутку

Установљено је да они који су прележали омикрон имају заштиту од иницијалног соја коронавируса и његових првих сојева, али слабу заштиту од самог омикрона.

„Оно што смо открили је да он лоше стимулише имунитет против самог себе, чак уопште у неким случајевима. То, уз пад имунитета после вакцинације може да објасни масовни пораст новоинфицираних који констатујемо и велики број поновних заражавања људи у кратким интервалима”, рекла је Розмери Бојтон, која је коауторка студије. Француски научник рекао је да се суочавамо са јако заразним сојевима који некако пролазе испод радара имуне одбране. Додао је да је због тих врло заразних варијанти потребно подићи ниво заштите најосетљивијих особа. За највећи део европских земаља апсолутни приоритет је да старије особе и особе са имуним тешкоћама добију другу бустер дозу вакцине, оценио је он.

Председник Француског савета за вакцинску стратегију Ален Фишер рекао је да је тренутно ниво имунитета становништва добар али не и савршен. Зато је рекао да треба препоручити другу бустер дозу старијим од 60 година и осетљивим особама.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Џаба сте се вакцинисали: Нови сојеви отпорни и на вакцине!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *