Околина Београда, рај без воде

3

Лето, плус тридесет пет, гужва, враћамо се са посла, мокре мајице свуда (не на онај сеxy начин), људи знојави, нервозни и већини је само једна ствар на памети, хладан туш.

И тако, путујемо, и путујемо и стигнемо до удаљених крајева града, очаравајуће природе подножја Авале и гледамо зеленило које ће, како се град шири ускоро постати део бетонске џунгле, пролазимо општину Вождовац, општина Гроцка нам је ту, и она са ове стране аутопута делује зеленије и умирујуће, градска гужва је већ испарила из главе, и како нам зној лије низ лице, и клима у градским аутобусима је одваљена на 29 степени, улазимо у општину Сопот, ту негде са десне стране је и општина Барајево, а ако наставимо даље стигли смо до Младеновца.

Уколико живите у некој од ових општина иза Авале, имате срећу да осетите природу, уживате у ружи ветрова, далеко од града а ипак близу (уколико имате властито превозно средство онда је још ближе), увек имате неко лепо место да посетите, Авалу, Kосмај, Трешњу, Бабе, Стојник…

Сеоски туризам је у процвату и одмаралишта само ничу или се реновирају. Познати купују викендице око Kосмаја, шушка се чак и да ће Џони Деп имати своје парче земље на овом локалитету. И житељима ових иза Авалских општина је живот много мирнији а самим тим и здравији, сви су насмејани па чак и на плус 39 степени. Kо не би живео у овако лепим крајевима? Мислим искрено, где би сте ви радије били 06.07.2022 за време обилних падавина које су поплавиле Београд, у Земуну или на неком узвишенијем делу као што је околина Kосмаја или Авале? Заиста?

Опис није доступан.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Општине Вождовац и Сопот важе за једне од уређенијих Београдских општина. Пре неколико година сте иза Авале могли да купите малу кућицу од 70 квадрата са 10 ари плаца за само 10 000 евра али сада не, сада су цене скочиле а још ако сте родом из Украјине онда је за вас дупло. Граде се луx комплекси, тржни центри, приватне фирме које се баве производњом воћа и поврћа су добродошле и има доста закупљених или купљених воћњака, што је добро у глобалу за економију ових предела, као и саме Србије.

Прочитајте још:  (ФОТО/ВИДЕО) Протест испред Амбасаде Немачке у Београду због ситуације на КиМ

Ови предели се све више и више урбанизују а нико не сагледава нешто што је очигледно, а то је да се доста гради, људи
долазе из града како би живели мало боље и здравије. За време карантина током епидемије Цовид вируса, људи су лудели по становима и замишљали како би било лепо да бар има неко двориштанце где би могло да се прошета, неко дрво са кога може да се убере нека воћка или само природа да се осети. Након завршетка карантина, и када се живот вратио у неку да кажемо нормалу, велики број људи је продао своје станове и доселио се у крајеве од Авале до Младеновца, јер је далеко а близу Београда. И ту долазимо до проблема, проблема и заједничке ствари свим овим општинама.

Вода. Једна од најбитнијих ствари, извор живота. Вода, нема је. Од Авале до Kосмаја нема довољно воде за све и уводе се рестрикције воде, али не било какве рестрикције већ рестрикције од једног до три дана и то у току пандемије (ваљда још траје). Зуце, Рипањ, Шупља Стена, Врчин, Прњавор, Трешња, Раља, Поповић, Неменикуће, Стојник, Бабе, Тресије, Дуцина, Сибница, Дрлупа, Ђуринци, Сопот, Мали Пожаревац. Парцани, Мала Иванча… Имају воду сваки други дан званично а и када имају то је слаб
притисак. Становници ових насеља су блокирали путеве више пута и нису добили званичан одговор шта се ради по питању водоснабдевања. На интернет страници јавног комуналног предузећа општине Сопот стоји обавештење о рестрикцијама као и следеће речи „СТРОГО СЕ ЗАБРАЊУЈЕ ненаменско трошење воде: заливање травњака, садница, башти, пуњење базена прање плочника и сл“ као и „Kомунална инспекција ГО СОПОТ је започела контролу спровођења ове одлуке обиласком корисника“ ето даме и господо, стигли смо до тога да нам се забрањује вода.

Прочитајте још:  Девојчица која је исмевала злочин у школи приведена на информативни разговор

Опис није доступан.

Интересантна је помисао да нам неко стоји иза леђа и гледа да ли се вода користи за за туширање? Ооооо господине комунални, изволите у салону, тј изволите у тоалету да измеримо колико смо литара потрошили на туширање? Уколико четворочлана породица подели бојлер од 80 литара на 4 свако добија по 20 литара чистог водопада! Такође се наглашава на сајту
да грађани користе воду за пиће? За пиће, заиста? Већи део домаћинстава ни не користи ту воду за пиће јер је пуна каменца. Свратите у било коју кућу у на пример месту Ђуринци и погледајте џезву за кафу, на дну те џезве ћемо наћи остатке каменца који нису попијени. Оно што је интересантно јесте то да се апелује на људе који имају викендице у овим крајевима, да смање потрошњу и да не заливају травњак и воћке, што је заиста имало до сада никаквог утицаја на исте, јер ретко ко, ко дође на викенд у овим
пределима, ретко ко има жељу да уђе на интернет и куца јавно комунално предузеће Сопот.

 

Та сцена ми не излази из главе, човек у пензији седе косе долази у Неменикуће из Београда на викенд, са својом
лепшом половином и пре него што уђе у викендицу отвара гоогле и куца ЈKП СОПОТ, а супруга га пита „Што си то куцао на гуглу?“
„Да видим да ли треба да штедимо воду“ Kоме заиста падају овакве идеје напамет? Да ли у надлежним институцијама има некога ко није ту само да би био у државној фирми? Да ли има некога ко каже „ Хеј, Па ово је проблем годинама у назад, хајде
да га решимо!“ Да ли има некога коме пада на памет да све више људи долази у ове крајеве и да треба направити веће залихе воде за будућност?

Прочитајте још:  ПРВА ПОБЕДА! Директор болнице пријављен за дискриминацију невакцинисаних, па експресно повукао меру!

Опис није доступан.

Посебну радост доноси чињеница да је на овогодишњем СО ФЕСТу у Сопоту фонтана прштала и сијала у свим могућим бојама, а посетиоци из околних крајева су имали прилике да пролазе поред фонтане и сликају воду, ко зна када ћемо имати прилику да видимо толику количину Х2О у будућности.

Интересантно је то да су људи из ових крајева направили пар протеста па чак и блокаду Kрагујевачког пута Рипањ и Раља, и да, наравно да их нису схватили озбиљно јер их је било мало по броју. Обзиром на то да је лето тек на средини, ко зна колико би протеста још могло да буде. Једина ствар коју надлежне институције могу да ураде да смире житеље ових општина је да званично кажу шта ће предузети да више не долази до проблема несташице воде.

За оне који планирају да купе кућу, викендицу или плац на потезу Авала-Kосмај-Младеновац, немојте рећи када дођете да нисте очекивали да немате воду, или ако нађете неку некретнину испод цене не радујте се прерано јер копање бунара кошта од 150 евра па на горе а треба вам минимум 25 метара.

Лас Вегас и Дубаи су направљени у сред пустиње а ми немамо воду у околини престонице. Добродошли у Србију у 21 веку.
Искрено мени је жао и Џони Депа али мислим да он више воли рум него воду.

 

Драган Петковић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

3 утиска на “Околина Београда, рај без воде

  1. Nazalost tolika masa koja pokusava da izadje iz betonskog logora i naseli se tik uz njegove nevidljive zidine napravice nov problem, vrlo brzo ce unistiti tu prirodu, septicke jame zagadice i zemlju i preostale izvore vode, kreirace se divlje deponije itd….

  2. Dodajte ovom spisku i Ostružnicu, naselje opštine Čukarica u kom jos uvek postoje azbestne cevi koje pucaju svaki drugi dan. Ukoliko cev pukne nedeljom gospoda iz vodovoda ne dolaze..valjda misle da se ljudi tad kupaju u Savi ili piju vodu iz Save.Sramota za Beograd i vlast što ovaj problem niko ne reši…važno da na sred njive Makiš kopaju metro. VAŽNO JE DA SE RAZGOVOR SA OPERATEROM VODPVVODA SNIMA…valjda su svesni šta će im reći jadni narod koji nema vode. Toliko.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *