Београд прекршио уговор, приватни превозници суочени са великим губицима

0

(Фото: Танјуг)

Иако је уговором који су приватни превозници склопили са београдским властима регулисано да два пута годишње по основу раста трошкова може да се коригује цена њихове услуге, захтев из септембра прошле године прихваћен је тек у марту, док мартовски још није разматран уз обећање да ће то бити учињено на првој наредној седници градске владе.

Прочитајте још:  Вучић још није одлучио хоће ли "поклекнути" пред народом или страним притисцима
Око 40 одсто возила у јавном градском превозу потиче из приватних предузећа. Она ту услугу врше на основу уговора склопљеног по Закону о јавно-приватном партнерству а њиме је предвиђено да се два пута годишње, у марту и септембру цена услуге усклађује са растом трошкова.

У структури, цену која је уговорена чине четири параметра – цена евродизела, просечна бруто зарада, вредност евра и раст цена на мало односно стопа инфлације. Највећи удео има цена горива, учествује са више од 35 процената, плате “вуку” 30 одсто док преостали параметри улазе са 17 и 18 процената. Када се укупни трошкови по тој формули увећају за више од пет одсто, стичу се услови за подношење захтева за корекцију цене услуга, прецизирано је уговором.

“То није повећање цене, већ њено изравњавање и до септембра прошле године све је функционисало нормално, ишло је по аутоматизму. Међутим, захтев из септембра, који је требало да се примењује већ од октобра, прихваћен је тек у марту, када смо ми већ стекли право да поднесемо нови захтев за повећање од 10,34 одсто. То још није дошло на дневни ред. У међувремену, драстично су порасли трошкови, накупило се и то су већ јако озбиљни износи”, каже за Данас Драго Тошић, директор Конзорцијума приватних превозника.

Данас

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *