Народни лекови могу да помогну: Шта да радите ако вас убоде стршљен?

0

Shutterstock/colin robert varndell

Стршљени, као и осе, знају да буду агресивни и нападају људе чак и ако нису узнемирени, посебно у касно лето и рану јесен када су у потрази за храном. Ако се приближите гнезду и узнемирите стршљене, они ће масовно кренути у напад, јер је гнездо њихов дом који они штите под сваку цену. Један стршљен може да убоде више пута, а како му је жаока дужа и дебља него код осе, отров продире дубље у кожу.

Шта се догађа у телу након убода

Након убода долази до стварања отока, црвенила и осећаја свраба на оштећеном делу коже. Мали убод може да прође већ за пола сата или сат времена, али ако је особа посебно осјетљива на његов отров, може да отекне и читава рука, нога или други дио тела на којем се налази убод. Црвенило и свраб након убода стршљена могу да потрају и до 10 дана.

Kако делује отров стршљена

Стршљен при убоду испушта мању количину отрова, а и сам отров је мање токсичан од пчелињег. Иако је њихов отров мање токсичан од отрова осталих оса, садржи више ацетилколина, састојка која изазива јак осећај печења, а њихова жаока такође дубље продире у кожу због чега и узрокује већу бол.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

По чему је смртоноснији убод стршљена од убода пчеле

Пчеле нападају само у одбрани, ако се осећају угрожено. Убод стршљена је мање опасан него што већина људи мисли, осим за појединце алергичне на убоде инсеката који често сазнају да су алергични тек након првог таквог непријатног искуства.

Прочитајте још:  Kако се прави маслиново уље у Хиландару?

Народни лек

Место убода потребно је одмах испрати чистом водом и сапуном како би се избегао настанак инфекције. Такође, препоручује се да се нанесе средство за дезинфекцију у облику антисептичког спреја. Kако би се смањио оток, препоручује се да се на рану стављају хладне облоге сваких неколико сати, а могу помоћи и есенцијална уља нане и лаванде која ће ублажити свраб и бол. За смиривање упале и ублажавање отеклине, можете покушати и коришћењем етеричног уља нане менте или лаванде, а може помоћи и маст од гавеза или невена.

Шта да радите ако вас убоде стршљен:

Kако бисте спречили ширење отрова у тело, убодени дио тела држите повишено у односу на труп. Ако је жаока остала у кожи, покушајте да је истиснете ножем за мазање. Немојте користити пинцету, јер се њоме најчешће само отров додатно истисне у тело, а жаока остане дубље у кожи. Посебно су опасни убоди на пределу грла и врата, јер оток може да узрокује отежано дисање или чак гушење, због чега је озлеђену особу потребно одмах одвести у хитну помоћ.

Шта ако сте алергични на убод стршљена?

За људе који су алергични на убоде инсеката саветује се да: жаоку одмах уклоне са места убода и ставе хладну облогу, да имају лекове у приправности, у случају потребе да примене хитну терапију (епипен, антихистаминик, кортикостероид), избегавају брзе покрете попут махања рукама због терања инсеката, јер тада постају агресивни, избјегавају јаке мирисе попут парфема (неке креме за сунчање, лосионе са мирисом) јер они привлаче инсекте, избегавају да једу слатко и сочно воће у отвореном простору, будите опрезни при раду у врту, заштитите отворене делове тела док радите у воћњаку, немојте да ходате боси по трави, јер пчеле често бораве у детелини, избегавају широку и лепршаву одећу жарких боја јер се жаока може увући под одећу, слатке намирнице држе покривеним, канте за смеће држе затвореним, прозор у спаваћој соби држите затворен током дана или се заштитите мрежом против инсеката?

Прочитајте још:  Kако је флуор (токсин) доспео у нашу воду, а јод (критични храњиви састојак) нестао из медицинских уџбеника

Нет.хр

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *