СЕЧЕ РУСКИ ГАСОВОД А ДРУГИ НЕМА: Министарка енергетике хоће Србију да остави без енергената!

1

Зорана Михајловић (Фото: Јутјуб)

Министарка енергетике Зорана Михајловић или не зна добро свој посао или има лоше намере када је у питању енергетска стабилност и безбедност Србије.

Она је у четвртак изјавила да ће наша земља следеће године моћи најмање 30 до 40 одсто гаса да добија од других снабдевача, уместо из Русије, захваљујући интерконекцији између Србије и Бугарске.

Док најављује да ћемо тим гасоводом добијати од 900 милиона до 1,2 милијарде плавог горива, министарка је занемарила законе физике. Да би уопште гас могао да стиже у нашу земљу, преко интерконекције Србија-Бугарска, осим српске деонице гасовода Ниш-Димитровград, треба да буде изграђен и цевовод са бугарске стране до Софије. Проблем је што наши суседи још нису ни ашов заболи и тешко је проценити када ће завршти тај пројекат. Осим тога, нема ни слободних кубика који би том трасом могли да стигну до Србије.

– Идуће године у септембру Србија завршава деоницу Ниш-Димитровград, и кроз тај гасовод моћи ће да стиже и гас од других снабдевача, пре свега из Азербејџана и из ЛНГ терминала у Грчкој – објаснила је министарка.

Стручњаци истичу да је ово апсолутно нереално и да нема могућности да се реализује. Како каже Војислав Вулетић из Удружења за гас Србије, та прича је илузорна.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Нити се зна када ће бити завршена деоница у Бугарској, гасног интерконектора између наше две земље, нити из Азербејџана може да нам стигне плаво гориво гасоводима ТАНАП и ТАП, јер су све количине капарисале Италија и Грчка – указује Вулетић.

Прочитајте још:  Снимак пада украјинског теретног авиона Ан-12 у Грчкој:

– Ни ЛНГ терминал у грчком Александрополису још није у функцији и питање је када ће бити.

На ове чињенице указује и стручњак за енергетику Милош Здравковић и додаје да и када би комплетно била изграђена инфраструктура и када би постојали слободни кубици за Србију, капацитет интерконектора између Грчке и Бугарске, преко кога треба да стигне плаво гориво до гасне везе Бугарска-Србија, јесте мали, тек три милијарде кубних метара.

– Годишња бугарска потрошња је 2,4 до 2,6 милијарди кубних метара, а та земља је остала без руског гаса, јер је одбила да га плаћа у рубљама – наводи Здравковић.

– Теоретски и када би све радило и стизало плаво гориво том трасом, они ће за своје потребе искористити гас који добијају, а то значи да би за нас остало тек 400 до 600 милиона кубних метара.

Он указује да нема могућности да добијемо гас из Азербејџана, преко гасовода ТАНАП и ТАП, јер је то плаво гориво распродато деценијама унапред.

– Теоретски, азербејџански гас би могао и преко “Турског тока” да стигне до Србије, али практично не – истиче Здравковић.

– То Руси не би дозволили, па нису они градили гасовод да би правили бизнис Азербејџану.

Осим што није извесно да ће терминал за течни ЛНГ у грчком Александрополису да профункционише, као што је најављено, крајем 2023. године, Здравковић указује да је он малог капацитета, 5,5 милијарди кубних метара и да нема обезбеђен гас. А, када га буде имао, како указује, питање је по којој ће цени то бити.

– Поставља се питање и да ли ће Грци одустати од руског гаса, а ако то учине, онда то значи да ће одатле прво Грчка да намири своју потрошњу, па ће део отићи за Бугарску, а за нас тешко да ће нешто остати – истиче Здравковић.

Прочитајте још:  Прозападни "6.октобар" позива грађане да не изађу на референдум

– Географија нам не иде наруку.

Нашој земљи најповољнија цена

СРБИЈИ је годишње потребно три милијарде кубних метара гаса. Са Русијом је договорено да 2,2 милијарде кубика добијамо по најповољнијој цени у Европи, од 310 до 408 долара за 1.000 кубика, а 800 милиона кубика руског гаса купујемо на тржишту.

НЕМА ЗАМЕНЕ ЗА РУСКИ ЕНЕРГЕНТ

НАСУПРОТ самоуверености наше министарке, озбиљни светски стручњаци су забринути.

Директор британског енергетског гиганта “Шел”, Бен ван Беурден, упозорава да Европа из Русије “Северним током 1” увози трећину плавог горива и да неће моћи да га надокнади, јер количине течног гаса (ЛНГ) које ће стизати, неће бити довољне.

Новости

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “СЕЧЕ РУСКИ ГАСОВОД А ДРУГИ НЕМА: Министарка енергетике хоће Србију да остави без енергената!

  1. Ovim na vlasti u Srbiji je bitno da slusaju zapadnjake i sto vise unazade Srbiju. Znaju oni dobro da nikad nece uci u EU, jer se i ona raspada, ali im je bitno zavaditi nas sa Rusima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *