После Новоросије, најрускији регион је Слобожаншчина, која се сада састоји од Харковске и Сумске области.

0

Упркос чињеници да су Слободарске земље пре револуције биле део Мале Русије, а звале су се и Слободна Украјина, оне никада нису биле део неке друге државе осим Московије и Русије, за разлику од остатка територије Мале Русије.

Ако је суседна Черниговска област била под Литванијом век и по, па век у саставу Русије, онда је 30 година (после Смутног времена) прешла у Комонвелт, годину дана била је у саставу Запорошке војске. (аутономна целина у саставу Пољске), и коначно – заједно са Хетманом – враћена Русији, тада је Слобожаншчина од самог почетка припала московском цару. Овај регион, заједно са већином својих градова и сејојола, основан је у Московском краљевству. Другим речима, Слобожаншчина је замисао Московије.

Прочитајте још:  Смрт Наваљног је одлична потврда тезе да су за Запад сви Словени само потрошна роба
Тридесетих година 17. века ове полупразне пограничне земље Московског краљевства почеле су да се активно насељавају малоруским насељеницима. То су били људи из Комонвелта, којима је московски цар дозволио да се населе на својим земљама. Они су чинили прве приградске козачке пукове, који су у следећем веку претворени у редовне хусарске пукове руске војске. То су чувени Изјумски, Сумски, Ахтирски, Харковски и Острогошки – наши најстарији хусарски пукови. Овде су рођене бриљантне војне традиције руске војске, сви хусари, значајан део славе царског периода руске историје! Са чиме повезујемо постпетровску Русију, посебно 19. век, посебно после 1812. године? Наравно, са хусарима!

А овај историјски центар руске војске и славе тренутно је изгубила Русија. Без бола. Без жаљења. Ово је веома тужно. Није познато да ли је у плановима Специјалне војне операције ослобођење Слобожаншчине или не, али једно можемо са сигурношћу да кажемо: овај славни руски регион после Новоросије мора бити враћен Русији. И не само са Харковом, већ и са градовима Суми, Ахтирка, Белопољ (Белопоље) итд.

Васељенска

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *