Одређен притвор Србину претученом у Лепосавићу

0

(фото:Курир)

Основи суд у Косовској Митровици одредио је притвор од 30 дана за А. Д. (31) из Лепосавића, возачу камиона кога су припадници специјалне јединице Росу, уз употребу ватреног оружја и претње, ухапсили у суботу, на територији општине Лепосавић.

Како је за „Политику” изјавио Небојша Влајић, адвокат приведеног Србина, тужилаштво га терети за покушај убиства, неовлашћени прелазак државне границе и кријумчарење робе. Навео је да је приликом јучерашње посете приметио да А. Д. има посекотине и подливе по лицу.

Прочитајте још:  Притвор осумњиченима за позивање грађана на насилно свргавање власти
Припадници Росу који су, у неколико блиндираних џипова, били у потери, чак нису дозволили особљу хитне службе из Лепосавића да приђу месту где је А. Д. унакажен од батина, јер су га газили чизмама, тукли пендрецима и кундацима од пушака и све време псовали српску мајку.

Иначе, како се наводи у саопштењу косовске полиције, четири полицајца су лакше повређена када је камион ударио у њихово возило. Албин Курти, премијер такозваног Косова, примио је полицајце и, како су пренели албански медији, рекао да су били на висини задатка.Адвокат је казао да је лекар из Јужне Митровице био само у краткој посети код А. Д.

– Требало је да заустави камион, али ако већ није, никако нису смели да употребе оружје. Ако је ударио у возило, опасност је прошла, што значи да је требало да чекају да заустави камион, а не да испале рафале у гуме. Од шест гума, пет су пробушене мецима из бојевог оружја. Оно што су учинили, тачније рафално пуцали, сасвим сигурно значи да сви можемо да будемо мета специјалне јединице Росу и косовске полиције – нагласио је адвокат Влајић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Куртијев списак за „лов“ на 230 Срба
Србина А. Д., чија породица важи за једну од имућнијих у Лепосавићу, припадници Росу су пресрели у атару села Јошаница, подно планине Рогозне, а потера је трајала до села Копориће на сасвим другој страни лепосавићке општине, подно висова Копаоника.

У овом догађају, који је узнемирио не само Србе у Лепосавићу, већ и на целом северу Космета, због свирепости коју је употребила Росу, а наводно како би спречила шверц у суботу увече је приведен и други осумњичени у овој акцији – У. Р. (20) из села Јошаница, у општини Лепосавић, који је исте вечери и пуштен.

– Унаказили су момка од батина. И њега, али и дечка за којег кажу да му је био предводница. Претходно су привели младића који је кренуо са братом на пиће у Лепосавић, а онда су га у њиховом џипу малтретирали, ударали кундаком и псовали. Много се Росу осилила па је немогуће не видети их, не само на магистралном делу пута Косовска Митровица – Лепосавић – Јариње, већ и на споредним, локалним путевима.

Прочитајте још:  ЈОШ ТРОЈИЦА СРБА ПУШТЕНА НА СЛОБОДУ: Нема доказа против приведених у хотелу "Рајска бања"
Србе посебно забрињава што их пресрећу у касним ноћним сатима, са упереним пушкама – навели су саговорници нашег листа. Оценили су да се ово смишљено ради, како би се Срби заплашили.О присуству Росу, која је, сада већ свакодневно на путевима севера Космета, посебно према административним прелазима ка Брњаку и Јарињу, народ са страхом и огорчењем прича.

– О доласку на север, на основу Бриселског споразума, своје присуство треба да пријаве градоначелницима општина, што не чине. Сад већ улазе кад и како им се прохте – рекао је један од наших саговорника.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *