Обележена годишњица још једног усташког зверства над Србима

0

(фото:СРНА)

У београдском насељу Бусије данас је обележено 80 година од покоља српске деце у шуми Машвина на Кордуну који су починиле усташе између 18. и 21. јула 1942. године, као и страдања Срба у селу Садиловац на Кордуну.

Усташе су на Кордуну током јула 1942. године за само 13 дана убиле више од хиљаду српских цивила – жена, деце.

Парастос и комеморација су одржани у организацији Завичајног клуба Кордунаша из Београда, а сви присутни су потписали и иницијативу да, у знак сећања на недужне српске цивилне жртве, две улице у Београду понесу називе – Улица Дечијег машвинског кола и Улица садиловачких жртава.

Драган Миљковић, члан Управног одбора Завичајног клуба Кордунаша у Београду, рекао је Срни да је данас обележено 80 година од страшног злочина у Садиловцу на Кордуну, који је почињен 31. јула, као и злочина који се десио између 18. и 21. јула 1942. године у шуми Машвина гдје су страдали Срби из села јужног Кордуна.

“Колико год да су ово мучне ствари, наша је дужност као потомака мученика који су прошли кроз тако страшну смрт, да бар осветлимо то њихово страдање, да не падну у заборав и да покушамо да пренесемо нашој деци шта је права истина да се не би десило да за неку годину читамо ствари које су потпуно изокренуте – рекао је Миљковић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Вучић: Надам се укидању ванредног стања за месец дана, полицијски час од петка до понедељка
Потпредседник Завичајног клуба Кордунаша Душко Дејановић рекао је Срни да су усташе у Садиловцу побиле 582 људи, док је Машвини у три дана убијено 420 људи.

Он је подсетио и на страшно такозвано “Дечије мртво коло” у Машвини, када су усташе у шуми Машвина на најстрашнији начин убиле најмање 20 девојчица и дечака, чија су гола тела морбидно поредали у круг, дечаке на девојчице, као да се држе за ручице.

Дејановић је напоменуо да су усташе у цркви у Садиловцу убили 463 људи, као и 35 људи у кући сеоског старешине, а остатак по кућама, ливадама, путевима, односно укупно 582.

Кометаришући последње “преоравање” гробова српских жртава у Хрватској на Петровој гори, Дејановић је рекао да потиче из тог краја, те указао да то показује чиме се све у Хрватској служе под изговором неких “еколошких чишћења, а уствари се тако на најмонструознији начин рјешавају остатака српских жртава”.

Он сматра да држава Србија мора да предузме главни корак у очувању сећања на српске жртве и да се осуди геноцид над Србима у Другом свјетском рату.

Парастос је у Храму Светих Ћирила и Методија у Бусијама служио локални прота Миле Јокић, након чега је у Парохијском дому одржана комеморација, на којој су учесници говорили о овим страшним злочинима.

Прочитајте још:  Укинут притвор Мијату Симеуновићу, члану групе Вељка Беливука
На комеморацији су говорили истраживачи злочина на Кордуну Миле Боснић, као и публициста потомак жртава Мирко Радаковић, док је глумац Дејан Стојаковић читао сјећања и свједочења преживјелих.

Иницијатор и покретач обележавања 80 година од страдања српских цивила на слуњском дијелу Кордуна, као и парастоса и комеморације је Завичајни клуб Кордунаша из Београда, у сарадњи са Удружењем крајишких Срба “Прело” из Чикага, Удружењем Крајишника из Панчева, Крајишким привредником из Београда и Савезом Срба из региона из Београда.

РТРС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *