Срби са КиМ: Нећемо узети шиптарске таблице

0

(фото:Танјуг/Канцеларија за КиМ)

Два дана уочи најављеног почетка спровођења одлуке шиптарске владе за уклањање српских таблица градова на КМ и српских личних карата, Косовска Митровица поново је осванула са лецима. Овог пута: „Нема предаје, српска лична карта остаје“.

Прочитајте још:  Вучић није рекао да неће признати Косово, већ да то неће урадити тако лако!
Леци су видљиви у целом северном делу града.

На познатој полеђини – исцртаном мапом Косова и обојеном у бојама српске заставе, са поруком „нема предаје“, црвеним крстићем прекрижен је тзв. декларациони листић, који косовска влада намерава да од сутра издаје оним грађанима који поседују само личну карту Републике Србије.

Зеленом бојом штиклирана је српска лична карта са годином рођења подизања Првог српског устанка у Орашцу – 15. фебруара 1804, што се сада прославља и као Дан државности Србије, док су за регистарски број одабране комбинације тзв. „анђелског броја“.

Пре неколико дана, на аутомобилима у главној улици су такође осванули леци „Нема предаје – КМ остаје!“

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Иста порука исписана је помоћу шаблона у главној улици и почетком месеца, а само неколико дана пре тога са брда Камиља изнад Лепосавића „нема предаје“ поручио је и Милан Радоичић.

На Инстаграму је отворена истоимена страница, на којој се такође објављују исте поруке и фотографије.

Одлуком косовске владе од 29. јуна, регистарским таблицама Републике Србије за градове на Косову и Метохији – „ПР“, „КМ“, „ПЗ“, „ГЛ“, „УР”, „ПЕ”, „ДА” или „ЂА” од прекосутра се омогућва да (пре)региструју своја возила „без царињења“ на РКС, све до 30. септембра.

Косовске власти ове таблице сматрају „илегалним“ због чега користе термин „регистрација“, а исту одлуку сматрају уступком са „повољностима“, као што је „ослобађање од царињења“ према грађанима који имају ове таблице.

Истовремено, за возила са српским таблицама градова ван Косова, остаје режим налепница до 31. октобра.

Такође, од сутра започиње и издавање декларационог листа за све оне који поседују личне карте издате од стране Републике Србије, а који улазе на Косово.

Прочитајте још:  Зашто је евродизел најскупљи у Србији
Декларациони лист ће се издавати на сваком копненом и ваздушном прелазу и важиће 90 дана од издавања.

Документ ће се издавати и особама млађим од 16 година, које немају личну карту, односно, идентификациони документ, под условом да са собом имају извод из матичне књиге рођених са фотографијом.

Косовска влада, на челу са Аљбином Куртијем, од доношења ових одлука спроводи тзв. позитивну кампању у којој охрабрује српске грађане да прихвате одлуке. Тако се Аљбин Курти још једном видео поруком на српском, јутрос обратио грађанима, уочи самог почетка спровођења одлука из Приштине на Северу.

За разлику од првог обраћања почетком јула, када је говорио о регистрацији возила, сада је говорио о личним картама.

„Драги суграђани, када говоримо о праву и правди, а тиме и о суверености државе, морамо говорити и о реципроцитету у смислу коришћења личних карти на територији државе“, казао је, додајући да оно што Приштина започиње сутра је исто што је Србија започела да спроводи још пре 11 година.

„Не желим да на било који начин овакав наш поступак протумачите другачије осим као кршење ваших права као држављана Републике Косово“, тврди Курти, затраживши истовремено „поверење и вољу да заједно прођемо и завршимо овај процес регистрације“.

Међутим, на анкетама које су у од синоћ у току на Инстаграм, Фејсбук и Твитер страници нашег портала, на питања да ли ће уклањати своје КМ таблице и узети косовске, од четири понуђена одговора – „Хоћу“, „Нећу“, „Уколико будем морао/ла“, „Очекујем инструкцију из Београда“, преко 65 посто наших испитаника од скоро 1000 оних који су до сада одговорили, каже да то неће да учини.

Осим политичких осуда, из Београда још увек изостају конкретне и јавне инструкције према српским држављанима, а које они очекују.

КосСев

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *