Шофилд: адут америчких пионира и руских нихилиста

0

Руски писац Љермонтов је око 1840. године у роману „Јунак нашег доба“ описао хазардерску игру са пиштољима, која наликује на нешто познији „руски рулет“. Ипак, докони руски племићи нису могли да усаврше своју самоубилачку игру, све док у њихову земљу нису дошли револвери америчке производње. Ротирајући цилинар са шест комора је отворио нове хоризонте у ратовима, али и у машти словенских нихилиста.

Изум Американца Семјуела Колта (1835) сматра се првим револвером, али све до Америчко-мексичког рата (1846-1848) револвери су били слабо заступљени у земљи свог порекла. Када су одговорни у америчком секратаријату за рат и насељеници на Дивљем Западу увидели какве предности доноси Колтов изум, револвери су постали најпопуларније оружје у САД. Многи предузимљиви конструктори и пословни људи су се упустили у посао са револверима, па убрзо након 1850. године, Колтова компанија није једини произвођач овог ватреног оружја.

Компанија „Смит и Весон“ (енгл.: Smith&Wesson) основана је 1852. године. Од самих почетака, њихови револвери су постали популарни широм САД. Љубитељима оружја и америчких филмова овај произвођач је препознатљив по моделу М29 који користи калибар магнум 44. Глумац Клинт Иствуд је прославио М29 у филмском серијалу „Прљави Хари“. Али далеко пре Прљавог Харија из Сан Франциска, Smith&Wesson је био познат широм планете још у другој половини 19. столећа.

Амерички грађански рат (1861-1865) се водио револверима који нису имали сједињени метак, већ засебну куглицу и црни барут. Пуњење је било споро и опасно по живот. Први амерички револвер који је користио сједињени метак био је  Smith&Wesson-ов Модел 3. У САД је био познат под именом „Шофилд“ (енгл.: Schofield). Често је у употреби и погрешан изговор „Скофилд“. Ово име Модел 3 је добио по америчком мајору Џорџу Шофилду, чији су стручни савети помогли конструкторима из Smith&Wesson-а.

Модел 3 је био револвер створен 1868. године за употребу у америчкој коњици која је тих година чистила Дивљи Запад од индијанских племена (Секретаријат рата је своју дозволу дао 1871. године). Обично се сматра да је Дивљи Запад пацификован Колтовим моделом Single Action Army из 1872. (ЅАА, чувени Писмејкер)  и њему сличним Ремингтоновим моделом из 1875. године. Поменути Колтови и Ремингтонови револвери су такође били у широкој употреби међу америчким војницима и цивилима, али су „глумом“ у холивудским вестернима украли славу далеко једноставнијем Шофилду.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Шофилд је био преломни револвер (енгл.: tор brеаk), што значи да се рам отварао остављајући задњи део цилиндра за ручно пуњење убацивањем шест метака у исти број комора. Попут Колта ЅАА и Ремингтона 1875, Шофилд спада у револвере са једнократним ударним системом (енгл.: single action), што значи да се пре повлачања обарача кажипрстом, ударач морао повући уназад палцем. Приликом сваког пуцња, радња се понављала изнова. Тек касније је осмишљен систем double action (Колтов модел из 1877). Ипак, single action који се одликује карактеристичним металним шкрипањем je био доста дуго у употреби. Ови звучни ефекти не недостају ни у једном вестерн-филму који држи до себе.

Шофилд се показао као непоуздан при пуњењу док је коњ у галопу, јер су меци понекад испадали из коморе. Колт ЅАА и Ремингтон су били лишени овог недостатка јер се њихов рам није отварао (имали су отвор који је омогућавао да се открива само по једна комора, док се цилиндар ротирао прстима друге руке). Ово ротирање цилиндра даје још један звучни ефекат карактеристичан за вестерне, али у стварности могао је да направи проблем јер власник Колтовог и Реминртоновог револвера није имао целовит поглед на отворену комору. Ово нам говори да током 1870-тих није постојао савршени револвер. Цивилима је једноставност пуњења Шофилдовог цилиндра била привлачна, па су многи насељеници на америчком Западу су поседовали овај револвер. Они који нису могли да приуште себи Модел 3, набављали су старије Моделе 1 и 2, на основу којих је Шофилд био направљен.

Прочитајте још:  Државном секретару црногорског МУП-а забрањен улазак у Русију
Своју рехабилитацију у вестерн филмовима, Шофилд је дочекао у филму „Брзи и мртви“ из 1995. године. У сцени у продавници оружја, Кид (Леонардо Ди Каприо) нуди овај Smith&Wesson-ов револвер Корту (Расел Кроу), називајући га најбољим пиштољем на свету.

Купци Smith&Wesson-овог оружја нису били само Американци, већ и армије страних држава. Још 1850-тих и 1860-тих војска Русије је користила Моделе 1 и 2, који су били нешто мањих димензија од Шофилда. Такође, руска државна фабрика оружја у Тули је израђивала плагијате Smith&Wesson-ових револвера све до Револуција 1917. године. У том периоду, „руски рулет“ је добио свој коначни облик. Шофилд се користио у руско-турском рату 1877-1878. године, после кога су Србија, Црна Гора и Румунија добиле независност (прво Сан-Стефанским, а затим Берлинским уговором). Руски цар Александар II, а касније његов наследник Александар III су извесне количине оригиналних и тулских Шофилда уступили својим највернијим савезницима на Балканском полуострву: Црној Гори и Бугарској. У Српско-бугарском рату који се водио 1885. године, бугарски официри су поседовали Шофилде, док је у српској амрији  били заступљени белгијски (Франкот) и аустроугарски (Гасер) револвери.

Прочитајте још:  Набављају ново "оружје судњег дана": Намењено нуклеарној одмазди
Плагијати су израђивани и у Шпанији (Еибар модели), док је аустралијска милиција куповала оригинале из САД. У америчкој војсци Шофилд се користио све до 1915. године. У току припрема за улазак у Први светски рат, армија САД је усвојила савременије моделе својих највећих произвођача оружја.

Последњи ратни сукоб у Европи у којем су коришћени плагијати Шофилда из Туле, био је рат краткотрајне Украјинске Народне Републике (УНР) са новоствореном Пољском 1919. године. Украјински побуњеници су употребили заборављене Шофилде из руских војних магацина, али то им није помогло у овом рату, који су изгубили.

Последњи рат у којем су коришћени шпански плагијати Шофилда био је Рифски рат у северној Африци (1926). У питању је било гушење побуне мароканских бедуина од стране шпанске војске. Иако су армије усвојиле новије, савременије оружје, цивили нису заборавили старе револвере. У Италији, компанија Уберти која производи реплике оружја са Дивљег Запада, у својој понуди и данас има револвер који је верна копија старог Шофилда с краја 19. века.

Душан Јевтић/Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *