Води ли пут у ЕУ преко заборава српских жртава

0
олује

(Принтскрин РТРС)

Зашто Брисел ћути док Загреб прети блокадом европског пута Србије због тражења правде за убијену српску децу, коју су хрватски официри ракетирали током акције „Олуја” на Петровачкој цести.

Уместо осуде или извињења Србима и Србији због гнусног злочина почињеног над цивилима, укључујући и четворо деце, на Петровачкој цести августа 1995, од хрватског руководства стижу нове претње. Након што је Апелациони суд у Београду потврдио оптужницу против четворице хрватских официра, који се терете да су ракетирали колону српских избеглица код Босанског Петровца током акције „Олуја”, председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић поручио је да ће Загреб штитити пилоте и друге одговорне за злочин. И за то користити преговоре око приступања Србије ЕУ, јер наводно „такве ствари неће толерисати”.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин запитао је јуче да ли су у ЕУ злочини према Србима дозвољени и поручио да би ЕУ морала да се изјасни да ли ће одустајање Србије од потраге за правдом бити услов за чланство у унији, као што говоре функционери Хрватске. „Пошто смо ћутали о Јасеновцу, дочекали смо да се злочин понови у ’Олуји’. Пошто се хрватски народ никад није извинио за усташке кољаче, дочекали смо да Србе кажњавају јер тражимо правду за побијену децу на Петровачкој цести”, навео је Вулин у саопштењу, преноси Танјуг. Указао је да треба да знамо да ли су у ЕУ злочини према Србима дозвољени и да ли су то те европске вредности о којима нам говоре, због којих треба да признамо Косово, укинемо Републику Српску и уведемо санкције Руској Федерацији.

Коментаришући претње председника хрватског парламента, и премијерка Србије Ана Брнабић у објави на „Твитеру” прекјуче је навела да се једна чланица ЕУ усуђује да јавно каже да, „уколико тражите правду за убиство српске деце – јер четворо их је тамо побијено, старости од шест до 13 година – не можете да будете део ЕУ”. Упитала је да ли је то владавина права и да ли су то европске вредности.

Какво расположење влада међу припадницима хрватских елита може само да се наслути на основу изјава њихових представника. Тако је извесни Младен Павковић, председник Удруге хрватских бранитеља домовинског рата 91, устврдио је да ће четворица хрватских пилота оптужених „у монтираном судском процесу били и бити хрватски јунаци”. Подсетио је и да је недавно Данијел Боровић, један од хрватских пилота, проглашен „јунаком домовинског рата” и да га је председник Хрватске Зоран Милановић лично одликовао једним од највиших одличја. Огласио се и министар хрватских бранитеља Томо Медвед, рекавши да Србија овом оптужницом покушава да „промени карактер акције ’Олуја’”, што, како је рекао, неће проћи, и поновио је да ће Хрватска „заштитити све хрватске бранитеље, генерале, официре и пилоте”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Свет на корак од врућег рата
Подсетимо, српско Тужилаштво за ратне злочине подигло је оптужницу против четири висока официра Војске Хрватске због ратног злочина над српским цивилима, јер су у акцији „Олуја” 7. и 8. августа 1995. године наредили авионско ракетирање колоне избеглица на Петровачкој цести, код Босанског Петровца, као и у месту Сводна код Босанског Новог, у БиХ. Оптужница је подигнута против припадника хрватског ратног ваздухопловства Владимира Микца (67) из Птуја, Зденка Радуља (69) из Осијека, Жељка Јеленића (69) из Пуле и Данијела Боровића (64) из Вараждина, због оправдане сумње да су извршили кривично дело ратни злочини против цивилног становништва у саизвршилаштву.

Део избегличке колоне, коју су чинили старци, изнемогли, деца, тог 7. августа затекао се на магистралном путу Босански Петровац – Кључ, у месту Капљух, село Бравско. Тада су погинули Даринка Дрча (68) и њен унук Јовица Дрча (6), Мирјана Дубајић (21), рођени брат и сестра Жарко (9) и Невенка Рајић (11), Крстан Вуковић (44) и његов син Дарко Вуковић (13), Мирко Стјеља (34) и његов отац Бранко Стјеља (72) и Милка Ковачевић (83), а теже је и лакше рањено око 50 цивила, међу њима и деца. Од последица ракетирања страдале су две труднице: поменута Мирјана Дубајић, али и супруга Мирка Стјеље, Ведрана, која је преминула на порођају од последица рана задобијених у бомбардовању. Том приликом рањено је и њено двоје деце – Саво и Александра.

Прочитајте још:  Феномен антипотрошачких покрета
Имајући у виду бежање званичног Загреба од одговорности и одбијање да се суочи с прошлошћу и својом улогом у грађанском рату на тлу бивше Југославије, поставља се питање – да ли је то „нови стандард европских вредности” који важи у Хрватској? И да ли ће европски пут Србије бити условљен одустајањем од тражења правде за српске цивиле и прекривањем ужасних злочина над децом велом заборава?

Како за „Политику” објашњава Огњен Карановић из Центра за друштвену стабилност, председник Хрватске одликовао је убице, ратне злочинце који су починили масакр на Петровачкој цести, као и на Приједорској цести. Оно што гласно изговара Јандроковић, сматра Карановић, само изражава већинско мишљење хрватске политичке јавности. „Они користе све механизме како би саботирали евроинтеграције Србије. У те сврхе они час употребљавају нерешено питање границе на Дунаву између Србије и Хрватске или питање несталих из времена грађанских ратова деведесетих година. Посебно онда кад је реч о последицама злочиначке акције Олуја”, истиче Карановић.

„Проверљиве и доказане чињенице, сматра, нису довољне политичкој јавности да смогне снаге и да само с људске стране осуди тај гнусни злочин, него чињеницу да су починили злочин користе у дневнополитичке сврхе и у стратешке политичке сврхе да би извршиле додатну саботажу евроинтеграција Србије”, истиче Карановић и напомиње да Хрватска неће имати моћ да заустави Србију на европском путу – уколико то њени инострани ментори не буду тражили. Карановић, стога, не очекује реакцију међународне заједнице због тога што званични Загреб штити ратне злочинце и подсећа да „српске жртве немају право на правду”, као и да је агресија на РС Крајину, злочиначка акција „Олуја”, почињена је у садејству с НАТО-ом и САД, и последице тог заједничког подухвата браниће док се не промени геополитичка ситуација у свету.

Старовић: Питање је за Брисел да ли ће то дозволити

Изјаве из Загреба да би Хрватска могла да блокира пут Србије ка ЕУ због оптужнице против четворице хрватских пилота за злочине на Петровачкој цести нису изненађење, а питање за бриселску администрацију је да ли ће тако нешто и дозволити, изјавио је јуче државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић. У изјави за Танјуг Старовић је навео да, кад се говори о потврђивању оптужнице против хрватских пилота који су учествовали у злочинима на Петровачкој цести, кад су страдали цивили, пре свега деца, мора да се говори о вредносном односу према злочину и великој срамоти за владу Хрватске, која отворено и бестидно стаје у заштиту људи оптужених за озбиљан и страшан ратни злочин. Поручио је да реакције из Хрватске не представљају изненађење, а поготово изјава председника хрватског сабора Гордана Јандроковића, да ће Хрватска блокирати европски пут Србије.

„Нажалост, то није изненађење и, ако анализирамо све чему сведочимо претходних година, видимо да је заправо у Бриселу прихваћен механизам по којем суседне државе могу да увозе билатералне захтеве у процес проширења Европске уније”, рекао је Старовић и навео да нема дилему да ће званични Загреб покушати да у потпуности заустави европски пут Србије. Истакао је да то онда није питање за нас, наша политика ће остати јасна, доследна и заснована на принципима. Навео је да је онда питање за носиоце највиших функција у Бриселу да ли ће они тако нешто дозволити Хрватима.

Штрбац: Хрватски наратив је да су водили свети одбрамбени рат у којем је све дозвољено

Најважније у случају пилота оптужених за бомбардовање српских цивила у Петровачкој колони није да они оду у затвор, већ да се добије правоснажна пресуда која ће утврдити шта се десило, ко је тамо убијен, чији су то авиони и ко је то наредио, изјавио је јуче председник удружења „Веритас” Саво Штрбац. „Хрватски наратив је да су они водили свети одбрамбени рат против неког мрског агресора и да је у том одбрамбеном рату све дозвољено. Сваки дан су то понављали и то је ушло у њихове енциклопедије, законе, Устав и свест народа”, рекао је Штрбац.

Нобило: Неодговорно је говорити о политичким оптужницама

Хрватски адвокат Анто Нобило рекао је да на основу закона о универзалној јурисдикцији Србија има надлежност за подизање оптужница против хрватских пилота и да Хрватска тешко због тога може да приговара Србији, јер и сама у свом кривичном закону има универзалну јурисдикцију, али и да, како истиче, званични Београд има „страшан аргумент”, јер овај злочин нико није истражио 27 година. Рекао је да је недопустиво и неодговорно говорити да је овде реч о политичким оптужницама и истиче да Хрватска не може да прети Србији ветом на чланство у ЕУ због тога што је као кандидат покренула поступак за злочин који се евидентно догодио.

Мина Ћурчић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *