“Незабележени” сајбер напади на сервере црногорске Владе, Подгорица оптужује Русију

0
сајбер безбедност

LED lights and toy figures are seen in front of displayed binary code and words "Cyber attack" in this illustration taken, July 5, 2021. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration - RC2MEO982B7Z

У току је седница Већа за националну безбедност Црне Горе због сајбер напада на сервере црногорске Владе. Министар јавне управе Црне Горе Мараш Дукај казао је да је Црна Гора од касно синоћ изложена новој серији организованих сајбер напада на Владину информатичку инфраструктуру.

Из амбасаде САД у Подгорици упозоравају да напад може укључивати поремећаје у јавном комуналном сектору, транспорту и сектору телекомуникација. НАТО упознат са извештајима и спреман да помогне. Агенција за националну безбедност тврди да су напад координисале руске службе, преноси РТЦГ. Електране пребачене на мануално управљање.

Агенција за националну безбедност наводи да такав сајбер напад није забележен нигде другде и да постоји бојазан да врхунац још није достигнут и додаје да би на мети могла да буде сва “критична инфраструктура”- електропреносни систем, водоводи..

Прочитајте још:  Црна Гора се потпуно солидарише са свим земљама чланицама НАТО и ЕУ и показује потпуну солидарност са Украјином против безумног акта насиља и агресије Русије
Примарна мета је структура државних органа, а Мараш истиче да су стручњаци ресора на чијем је челу правовремено предузели одбрамбене мере.

“Иако су тренутно из безбједносних разлога одређени сервиси привремено искључени, сигурност налога грађана и привредних субјеката ни њихови подаци нијесу ни на који начин угрожени. Црна Гора је о детаљима нападима, који су умногоме налик онима 2015. и 2016, информисала савезнике”, написао је Дукај на Твитеру.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Председник Владе у техничком мандату Дритан Абазовић оценио је да су најновији сајбер напади на Владине сервере политички мотивисани, рекавши да се ради о веома озбиљним нападима.

“То је јако озбиљна ствар, и ово је јако озбиљан напад. Пратимо ситуацију, укључена је и Агенција за националну безбједност, Управа полиције, Министарство одбране. Ради се по мом суду о политички мотивисаном нападу”, казао је Абазовић новинарима након састанка са представницима ЕПЦГ и радницима Жељезаре.

Електропривреда Црне Горе (ЕПЦГ) пребацила је електране на мануелни систем управљања.

Ту одлуку, како је саопштено, донео је председник Одбора директора ЕПЦГ Милутин Ђукановић након разговора са директором Агенције за националну безбедност Савом Кентером.

НАТО је упознат са извештајима о сајбер нападима у Црној Гори и спреман је да помогне црногорским властима, саопштено је за Глас Америке из Алијансе, поводом учесталих хакерских напада на информатичку структуру Владе.

“НАТО је важна платформа за консултације међу савезницима, укључујући и размјену информација о злонамјерним сајбер активностима. Видјели смо извјештаје о сајбер нападима на сервере црногорске владе. Наши експерти су у контакту са црногорским властима и спремни смо да им пружимо подршку ако је то потребно”, навео је за неименовани званичник НАТО-а.

Оценио је да се у сајбер простору свакодневно воде борбе.

Амбасада Сједињених Америчких Држава у Црној Гори упозорила је на то да је у тој држави у току “упорни и континуирани” сајбер напад.

“Напад може укључивати поремећаје у јавном комуналном сектору, транспорту (укључујуц́и граничне прелазе и аеродром) и сектору телекомуникација”, наводи се у упозорењу Амбасаде САД.

Прочитајте још:  Амбасада је обећала да ће одговорити на протеривање руских дипломата из Црне Горе
Препоручују да грађани буду “свјесни свог окружења”, те да прегледају личне безбедносне ставке, као и да имају ажурне и лако доступне путне исправе.

“Ограничите кретање и путовања до потрепштина. Пратите локалне медије за ажурирања”, неке су од препорука америчке амбасаде.

РТС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *