НАСА креирала квантни ласер за тражење воде на месецу

1
наса

наса(фото:Илустрација)

Инжењери НАСА-иног центра за свемирске летове Годард развили су мали, али моћни ласер који би могао помоћи у проналажењу воде на Месецу у будућности. Величина уређаја је око четвртине новчића од једног долара, наводи Њу Атлас .

Присуство воде на Месецу је одавно познато захваљујући мисијама као што је Цхандраиаан-1. Орбитер је снимио површину сателита помоћу спектрометра, уређаја који мери рефлексију и апсорпцију светлости на различитим таласним дужинама. Омогућава вам да утврдите састав стена, посебно да идентификујете молекуле воде.

Прочитајте још:  НАСА: 5Г мрежа озбиљна претња за метеоролошку прогнозу
Али уређаји претходне генерације нису били довољно осетљиви да разликују воду од слободних водоничних јона и хидроксилних једињења. НАСА-ини инжењери су направили прецизнији уређај. Може да се подеси у терахерц опсег.

Генератори и ласери који генеришу ТХз таласе постоје већ неко време. Али они су прилично гломазни и захтевају много енергије. Креатори новог развоја успели су значајно да смање дизајн.

Нови уређај је квантни каскадни ласер, који се састоји од десетина слојева ултра танких полупроводничких материјала. Фотони пролазе кроз њих, генеришући сноп у терахерцном опсегу, а таласовод и танка оптичка антена држе сноп фокусираним.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Научници су приметили да ће овај уређај тачно утврдити присуство воде на Месецу, што је важно за будуће лунарне мисије. Раније је објављено да су на Месецу пронађене пећине погодне за живот . Имају стабилну умерену температуру.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “НАСА креирала квантни ласер за тражење воде на месецу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *