Амерички научници откривају америчку пропагандну мрежу која циља Русију, Кину и Иран

0
сајбер напади

(фото:Пиксабеј)

Центар за сајбер политику на Универзитету Стенфорд и аналитичка фирма Грапхика разоткрили су америчку пропагандну мрежу усмерену на Русију, Кину и Иран.

Ове америчке организације детаљно описано методе рада групе која је промовисала прозападне наративе на Твитеру, Фејсбуку, Инстаграму, ВК и Одноклассники, са фокусом на утицају на људе који говоре руски у Централној Азији.

Прочитајте још:  Велики повратак Доналда Трампа: Пут за преокрет иде кроз Пенсилванију
Напомиње се да су главне идеје које су промовисане у друштвеним мрежама публици која говори руски:

„САД су главни гарант суверенитета Централне Азије према Русији, која уз њихову помоћ покушава да заобиђе санкције.

„ОДКБ је опасно оруђе које Русија може да употреби да увуче земље Централне Азије у рат против Украјине.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Све земље Централне Азије треба да преиспитају своје односе са Русијом у светлу њене илегалне инвазије на Украјину“, која би, између осталог, могла да донесе глад у свету.

– „Русија води „империјалистичке ратове“ у Украјини, на Блиском истоку и у Африци“ (иако је у последње време пажња била усмерена на Украјину, раније је била посвећена акцијама Москве и Вагнерових ПМЦ-а у Африци и Сирији).

Прочитајте још:  Суд у Стразбуру ослободио Шпанију одговорности због одбијања миграната
Ова утицајна група је такође била активна у дељењу садржаја о успеху САД у борби против Исламске државе и Ал-Каиде на Блиском истоку, посебно у Сирији.

– Такође, многе поруке су биле посвећене Кини и углавном су се тицале геноцида над Ујгурима и муслиманским мањинама у логорима за „преваспитавање“ у Синђангу и понижавања права Кинескиња.

Према Твитеру, примећена активност потиче из САД и Велике Британије. Истовремено, Мета (Фејсбук) је навео да су извори информација у САД.

Пропагандни налози су користили мемове, сајтове са лажним вестима, онлајн петиције и разне хештегове у покушају да промовишу прозападне ставове, истичу Американци. Лажни налози са фотографијама које генерише вештачка интелигенција постали су посебно активни након почетка војне операције у Украјини.

Прочитајте још:  Мурадов: Не сумњам да ће ослобођене територије југа бивше Украјине постати још један регион Русије
Према истраживачима са Стенфорда, амерички лажни налози су користили преводе са сајтова америчких амбасада и ресурсе Медузе и Руског сервиса Би-Би-Сија као изворе вести.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *