Мисија УН у Србији: Забринути смо због најављеног отказивања Европрајда

0
ун

Мисија УН у Србији изразила је забринутост због најављене забране Европрајда 2022, који би требало да се одржи у Београду од 12. до 18. септембра.

„Европрајд, који подразумева бројне догађаје, јесте прилика за унапређење права ЛГБТИ заједнице и пуну примену антидискриминационе агенде, која је дефинисана у измењеном Закону о забрани дискриминације из 2021. године“, истакла је у саопштењу за јавност Франсоаз Жакоб, стална координаторка УН у Србији.

Прочитајте још:  РУСКИ ОПОЗИЦИОНАРИ У ФУНКЦИЈИ УКРАЈИНСКИХ НЕКРОФИЛА
Она је додала да је Европрајд такође прилика да се „промовишу темељи снажног и прогресивног друштва, заснованог на социјалној правичности, једнаком приступу свим правима, солидарности, пријатељству и љубави“.

„Таква забрана би такође могла представљати кршење права на слободу окупљања загарантованог Уставом Србије, а имајући у виду претходне одлуке Уставног суда Србије из ранијих година. Било би противно привржености Србије међународним стандардима људских права, укључујући Универзалну декларацију о људским правима УН и Европску конвенцију о људским правима“, навела је Жакоб.

Она је истакла да је важно заштитити достојанство свих људи и гарантовати равноправност свих грађана и грађанки, у законима и пракси.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Уједињене нације су забринуте због вишеструког подстицања на мржњу и насиље од стране мале мањине гласних појединаца и група, које се дешавало у последњих неколико недеља. Хајде да окупимо људе, а не да их раздвајамо. УН у Србији ће наставити да раде са ЛГБТИ заједницом и нашим партнерима на изградњи боље будућности за све у којој су сви слободни и једнаки“, закључила је званичница УН.

ФоНет

Бонус видео

https://www.youtube.com/shorts/y7M3CpdwGpE

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *