Мало струке, нова школаска година и нова знања су ту

0
русија, пушоња, криви, држава, информације

Мирослав Пушоња

Високе школе економије које заговарају у пословању све оно што мале државе нису у стању да искористе попут економије обима, економије размере, учења, коришћење динамичких способности, синергије и скалабилности, инсистирају на увођењу напредних технолошких постигнућа Четврте технолошке револуције већ од рођења. И свет то прихвата. Неће нико да изостане! Када погледате ко спонзорише ту наставу и запошљава свршене студенте, видите да су то углавном велики мултинационални банкарски системи. Они покупе све информације о нама како би нам обезбедили плаћање на сваком месту кугле земаљске и како би се осигурали да сте то баш ви. Потом је нужно створити и стручњаке који ће ове идеје уз помоћ напредних технологија спровести у дело. И последњи у ланцу које заинтересован за овако организован свет јесте администрација државног апарата. И њој су потребни подаци о нама.

Када је била Друга технолошка револуција, гневни физички радници, оставши без посла због увођења парне машине су вођени неким мислиоцима формирали Лудистички покрет (по имену једног радника који је први разбио своју машину за ткање). Хтели су да полупају машине и зауставе технолошки развој. Није им пошло за чекићем. Испали су мало луцкасти и доказали да је српски језик најстарији. Економска корист од технолошког развоја однела је победу.

Да ли су и данас они што устају против Четврте технолошке револуције ”Лудисти”? Нису сви.

А да би знали који јесу, а који нису морамо да искористимо једну алатку која каже, све напредне информатичке технологије (вештачка интелигенција са којом Руси данас ратују са малом армијом против милионског биолошког противника) које помажу бољој, лакшој, јефтинијој и хуманијој производњи и услузи су корисне. Спорне су оне активности и коришћење напредних технологија које су усмерене на успостављање контроле свести и понашања људи. А у овом ланцу побројаних актера ми видимо да су они баш сви (у нашој земљи, себичан сам па не бринем о другима!) усмерене само на контролу свести и понашање човека. Дакле, ми немамо развој напредних технологија које су стављене у функцију производних система, јер и немамо наше производне системе. И цео светски пројекат напредности је тако и замишљен да једни имају и развијају оба правца, и производни и контролни, а други да се такмиче у контролом јер им је мерама светске економске метрике, које сам поменуо на почетку, у старту елиминисана могућност рационалног ангажовања. Шта год покушају све им је или скупље или недоступније. Нигде конкурентске предности и исплативости. Известан је само банкрот. И зато су тако жестоке миграције. Што се роди утече.

Прочитајте још:  Михољдан и сиротињско лето

Али свет, па и ми, иде и даље у том смеру. Зашто? Због две чињенице које се могу проверити. Обе су везане за људску природу. Прва, каста која је дефинисала циљеве и задатке кренула је од једног сазнања. Оно гласи, људи су у маси случајева зли и глупи. Ваш је задатак да им продате оно што имамо. За то није потребно да их вадите из глупости. И друго правило сам чуо од једног шампиона америчког фудбала. Ту се зна да играчи користе недозвољена фармакомафијашка средства (производе). Друштво је хтело да то санкционише како би игра била фер. И није успело. Слабићи кажу да је то због система. Није! До људи је. Ево шта тим поводом каже шампион: ”Када бих знао да бих брже трчао када се напијем бензина, попио бих га само да победим па макар се сутра распадао”. Дакле, и до нас је. Знајући то управљачкој касти није уопште тешко да нађе ”тркаче” па макар се сви сутра распадали. Што је донекле и основни циљ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Пошто не волим да остављам нерешене ребусе, као алтернативу сам понудио ”Аскетску економију”, дело које сам објавио пре десетак година. У САНУ, једини наш академик економских наука (бар је био до скора), др Часлав Оцић, у уводу рече, ”Побугу Мирославе, свет води похлепа, а не аскеза”. И био је човек у праву. Али онда не треба да кукамо. Сам пао, сам се разбио. Памет у главу!

Мирослав Пушоња / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *