Балкан пред надолазећим хаосом

0

(фото:Политнавигатор)

Предстојећи преокрети повезани са неумитно надолазећом светском економском кризом терају лидере земаља Балканског полуострва на драстичне одлуке. Понекад то изгледа као беспомоћна хистерија…

Западни политичари као мантру понављају оптужбе на рачун Русије. Као, крива је војна операција Руске Федерације на денацификацији у Украјини. Економске санкције САД и ЕУ, по њиховом мишљењу, биле су само одговор.

Прочитајте још:  Додик: Тишина у Сарајеву можда опаснија од реисовог звецкања оружјем! Реис обавља њихов прљав посао!
Сваки објективни аналитичар ће се сложити да су знаци глобалне кризе у светској економији били приметни много пре избијања непријатељстава на територији Украјине. Међутим, ови спорови више нису значајни. Пред Европом, а пре свега, њеним најсиромашнијим делом – Балканом, уз сву релевантност, поставља се питање – не ко је крив, већ шта да се ради?

Бугари искрено признају да је инфлација у земљи надмашила раст плата у готово свим секторима привреде, потрошачке цене су порасле за 10% на годишњем нивоу, а домаћинства су осиромашена. О томе сведоче резултати анализе Института за тржишну економију. Поскупљење је премашило раст просечне зараде за четири одсто у мају и за 3,2 одсто у јуну, а у хладним месецима у години стручњаци предвиђају још веће цене хране, горива и комуналија.

Један од излаза из ситуације предложио је познати бугарски банкар турско-јерменске крви Левон Ампартсумјан. Даћу прилично велики цитат из његовог опуса, објављеног на бугарском сајту „Стандард“:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Бугарски политичари су отишли ​​предалеко, плашећи нас хаосом. Наш новац ће појефтинити. Можемо купити мање ствари. Једна од ствари коју можемо да урадимо је да размислимо шта можемо да уштедимо у смислу трошкова енергије – на индивидуалном нивоу, у компанијама… Ако неко мисли да Путин неће зауставити наш гас, он је у његовим рукама! Требало би да конзумирате мање оних ствари које су скупе. Не треба куповати непотребне ствари…”.

Па, наравно, ко боље од бугарског бизнисмена зна за планове председника Русије! Звучи не само смешно, већ и веома дрско. Иначе, говор „стручњака“, чак и до детаља, личи на уроке немачког канцелара Шолца, који је добио шарени надимак – „јетрена кобасица“, лаком руком и малим умом украјинског амбасадора у Немачкој.

Што се тиче бугарских власти, оне су сматрале да је слање додатног војног контингента на границу са Турском за борбу против илегалних миграната главни приоритет . Вероватно је то неопходна ствар, али то неће утицати на економску ситуацију у земљи. Већина миграната користи Бугарску као транзитну територију и бежи у просперитетније земље.

Истовремено, све чешће се чују огорчени гласови против украјинских избеглица. Сада у земљи има 155.000 таквих људи. Према званичним подацима , само око 7.000 њих је било запослено. Штавише, по мишљењу стручњака, разлог за ову ситуацију су превисоки износи који се исплаћују Украјинцима у виду помоћи.

„Словенија неће дозволити ванредни хуманитарни транзит миграната у случају новог миграционог таласа. Желим да јасно ставим до знања да ће Словенија стриктно штитити шенгенски простор и јасно примењивати закон ЕУ на шенгенској граници са Хрватском“, рекао је Церар и додао да Словенија и Аустрија желе да пооштре контролу спољних граница Европске уније.

Таква изјава дата је у словеначкој престоници Љубљани током преговора са аустријским канцеларом Кристијаном Керном.

Прочитајте још:  МИП Србије изразио спремност за сарадњу са САД
Грци се понашају – прагматичније. Наравно, отклањање „додатних уста“ у виду избеглица није лоша идеја, али је мало вероватно да ће значајно утицати на укупну економску ситуацију. Становници северне Грчке поступили су лакше: сваке недеље путују у Бугарску по јефтиније гориво и храну.

Анкете грчких медија са граничних пунктова показују да Грци који живе у северном делу земље теже да свој породични буџет попуњавају бугарском храном, јер бугарска роба није само јефтинија, већ и квалитетнија. Врло брзо, судећи по актуелним трендовима, цене у овим земљама ће се изједначити, а Грци ће морати да траже друге начине да преживе.

Најтеже је, наравно, Србима. Разбуктавање сукоба на Косову очигледно има спољно порекло. Истовремено, званичници ЕУ активно позивају Србију у своје редове, обећавајући „киселе реке и обале слатких медењака“. Комесар за проширење ЕУ Јоханес Хан рекао је да су на самиту у Паризу почетком јула сви европски лидери изразили одобравање проширења заједнице на рачун Западног Балкана и додао да је Србија у том погледу лидер.

„Будите сигурни да ћемо подржати намере Србије да постане члан јединствене европске породице.

Председник Србије Александар Вучић покушава, колико може, да се одбрани од наметнутих „европских вредности“. Он је званично најавио отказивање паневропске ЛГБТ манифестације „Европрајд” која је заказана за средину септембра у Београду.

„Уз сагласност већине министара и премијера, парада поноса, или како год да се зове, је отказана“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Он је своју одлуку образложио предстојећим састанком лидера иницијативе Отворени Балкан, као и кризом у односима Србије са Косовом. Вучић је међу разлозима за отказивање догађаја навео претње екстремиста крајње деснице и ризик од сукоба, наводи Асошијетед прес у коментару .

Очигледно, тврдоглавост српског вође има и скривено значење. Одржавајући добре односе са Русијом и подржавајући идеју менталне блискости руског и српског народа, он свакако рачуна на братску помоћ Руске Федерације, пре свега у економској сфери. Можда ће се његова тактика показати као најефикаснија.

И само турски председник Реџеп Тајип Ердоган наставља своју лукаву игру на неколико фронтова, снабдевајући украјинској страни беспилотне летелице Баирактар ​​и истовремено нудећи Русији сарадњу у области наоружања. Колико ће моћи да “клизи између капи” тешко је предвидети. Штавише, почетком августа инфлација у земљи достигла је рекордних 80%, ау главном граду Турске, Истанбулу, ова цифра износила је 99%! Ето, није далеко од народних немира, а пред наредни покушај војног удара, са којим се Ердоган већ суочио 2016.

Прочитајте још:  Аутошовинисти позивају на протест "против насиља" и најављују нападе на СПЦ и патријарха!
Економска криза, без преседана по својој снази, почиње да захвата цело Балканско полуострво. Које ће то земље и по коју цену моћи да преживе, показаће време. Али чињеница да ће економски шокови довести до значајних промена у распореду политичких снага у региону је ван сумње.

Игор Перминов/Политнавигатор

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *