Да ли је патријарх српски чуо за хришћанску изреку: Делај као да све зависи само од тебе, а моли се као да све зависи само од Бога

2

(Фото: Весна Веизовић / Васељенска)

Након што је шампион свештеничког полтронства, Предраг Поповић, саопштио јавности да је за отказивање Европрајда заслужан лично патријарх Порфирије, стаду Христовом се обратио и ветеран празнословне реторике, Милош Весин. По Весину, патријарх не ћути по питању Европрајда, него тихује. Дакле, Весин приступа феномену патријарховог ћутања кроз дистинкцију између ћутања и тиховања. Ћутање је просто одсуство, а тиховање је молитвено присуство. Па тако, патријарх не ћути, него се молитвом бори против Европрајда. Дозволите да направим неколико опаски на ово соломонско објашњење.
Прво, у хришћанском доживљају живота деловање и молитва не искључују једно друго, напротив – хришћанин треба и да дела и да се моли. Древна хришћанска изрека гласи: “Делај као да све зависи само од тебе, а моли се као да све зависи само од Бога.” Или што би католици рекли: Ora et labora – Моли се и ради. Ми који смо ишли у литије против Европрајда такође смо се и молили против Европрајда. Зашто је патријарх изабрао да се само моли питање је за Милоша Весина.
Друго, зашто патријарх тихује када је реч о Европрајду и трагедији која је задесила Александра и Дарју Дугин, а громогласно разглашава своју љубав према Загребу, Хрватима и Цанету Партибрејкерсу?
И треће – срам вас било. Кукавице, издајници и полтрони. Старице од деведесет година и деца предшколског узраста иду у литије, народ се бори и хода сам, а ви као последњи бедници седите и смишљате апологије за патријархово недолично поступање. Какву сте срамоту нанели славној српској Цркви, Јуда би вам позавидео.
P.S. Очекујем да нам објасните зашто патријарх није изјавио саучешће породици генерала Делића и зашто није служио опело генералу. Можда се молио за генерала у тишини глисера на путу од Котора до Херцег Новог, а можда…ко зна..
Владимир Потерјахин
БОНУС ВИДЕО:
https://www.youtube.com/watch?v=4Uzdh2e2enw

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Да ли је патријарх српски чуо за хришћанску изреку: Делај као да све зависи само од тебе, а моли се као да све зависи само од Бога

  1. Замишљам…
    непријатељ поново прелази Дунав, овде код мене, испред куће скоро… Затворене касарне, продате ‘буд зашто’, нема војске, ми разоружани…
    Мој муж тихује уз Лед Цепелин а ја са два малолетна дечака излазим голорука да се бијем…

    Молим се милостивом Богу сваки дан и захваљујем му на милости што нас трпи овакве.
    Молим се Светом Сави и небеској Србији да нам помогне јер сем Бога и њих, никог другог немамо. Сваки пут када кажем ‘Небеска Србијо помози’ сузе саме крену низ лице, ево, чак и сад док ово куцкам.
    Молим се Богу да сачува нашу браћу и сестре на Косову и Метохији, да заштити сву нашу децу од зла које им се сваког дана намеће, да нам свима заједно подари мудрост да разликујемо добро и зло и да нас учврсти у вери.

    Помози Боже и заштити нас од недостојних

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *